Jak mít letos bohatou úrodu cuket. Velké a šťavnaté plody jsou cílem každého zahrádkáře

Zahrada 05. března 2020 | 15:25 — Anna Novotná
Cuketa je vynikající plodina plná vody i minerálních látek. Skvěle se hodí do kuchyně a má mnoho užitečných vlastností pro hubnutí, stejně jako pro lidi nemocné. Není divu, že si ji mnozí sázíme na zahrádku. Čím to, že se pěstování nedaří?
Další 3 fotografie v galerii
Cukety nevysévejte, pokud hrozí přízemní mrazíky / Pixabay

Důvod může být docela prostý. Protože cuketa vytváří mnoho listové a plodové hmoty, potřebuje hodně vláhy, tepla a živin. Nejčastější problém proto je, že nám některá ze složek chybí.

Výsev semen a výsadba sazeniček

Cukety budou nejrychleji růst a nejlépe plodit na výhřevném, chráněném stanovišti.

Cuketa je teplomilná, pokud teploty dlouhodobě klesají pod 10 stupňů Celsia, zpomaluje se růst a vývoj rostliny. Cukety nejsou příliš citlivé na rozdíly mezi denními a nočními teplotami, nesnáší však pokles teplot pod nulu. Pokud ještě na jaře hrozí přízemní mrazíky, můžete cukety chránit netkanou textilií.

Cukety tedy nevysévejte, pokud hrozí přízemní mrazíky. Jinak i pozdě vysazená cuketa se ještě nastartuje. Navíc některé odrůdy začínají plodit až po devadesáti dnech. Problém tak může nastat hlavně tehdy, pokud začne rychle chladný podzim.

Na týden až tři před výsevem či výsadbou můžete přikrýt záhon černou fólií, díky čemuž se půda prohřeje. Půdu je vhodné obohatit uzrálým kompostem. Osvědčená je také výsadba do černé mulčovací netkané textilie, která brání v růstu plevelům a pomáhá prohřívat půdu.

Ideální je vysévat v květnu

Semena lze ven vysévat nejlépe počátkem května, a to do řádků ve vzdálenostech 50 - 100 cm jednotlivě, anebo do hrůbků po třech, přičemž po vyklíčení se ponechává dále růst pouze nejsilnější rostlina. Když semínka před výsevem namočíte, vyklíčí dřív.

Sazenice je možné předem předpěstovat za oknem, ve skleníku či v pařeništi. Kořínky potřebují dostatek prostoru, květináčky proto volte o průměru nejméně 10 cm. Ven se vysazují až v druhé polovině května, výsadbě by mělo předcházet postupné otužování.   

Nejdůležitější jsou živiny

Nejdůležitější pro cukety jsou živiny. Záhony se mají na podzim zásobit hnojem. To není v možnostech každého zahrádkáře. Na jaře se proto nejčastěji dodává kompost. Ale ani to není všechno. Důležité je pravidelné hnojení tekutým hnojivem. V období květu a plodů pak hnojivem vhodným pro vytváření plodů. To naředíte do konve podle návodu a zalijete jím rostliny každý týden. Uvidíte, jak začnou cukety růst, a jak se začne vytvářet množství plodů. Podobné to je i s dýněmi. Tato drobná starost za výsledek opravdu stojí.

Pro hnojení jsou vhodná organická hnojiva nebo rostlinné výluhy bohaté na draslík. Pokud nejsou rostliny od počátku pěstovány v mulčovací textilii, je vhodné půdu pod nimi mulčovat organickým materiálem. Vrstva by však neměla být příliš silná, aby se pod ní neukrývali slimáci, a také aby nezahrnula krček rostlin.

Rostoucí plody je dobré podložit suchým mulčovacím materiálem, aby na vlhké zemi neplesnivěly.

Bohatá zálivka

Když rostliny začnou nasazovat plody, potřebují dostatek vláhy a výživy. Pokud chcete maximalizovat úrodu a nechcete, aby vaše cukety byly malé a zatvrdlé, pak se snažte zalévat pravidelně a hojně. Za suchého počasí zalévejte cukety odstátou, nejlépe dešťovou vodou. Nemusíte polévat celý záhon, ale snažte se dodat vláhu přímo ke kořenům rostliny. Plody budou křehčí a rychleji porostou.

Sklizeň

Cukety by se měly sklízet, když dorostou délky od 7 do 15 cm, nejvýše pak 20 cm. Menší plody jsou křehčí a chutnější. Cukety od rostliny odřízněte ostrým nožem, na plodu ponechte několik cm dlouhou stopku, vydrží pak v chladu kvalitní několik dní.

Sklizeň u později vysetých rostlin může probíhat až do podzimu. Při poklesu teplot pod 4 °C však plody teplomilných cuket ztrácejí na kvalitě a mívají poškozenou slupku. Dále čtěte: Vypěstujte si ředkvičky v kartonu od vajec. Získáte bohatou úrodu, o kterou se nemusíte téměř starat.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu