Plot z tújí vypadá jednotvárně. Stačí ale málo a bude na něj lepší pohled

Zahrada 30. března 2020 | 10:56 — Helena Malá
Živý plot lze vytvořit z listnatých i jehličnatých dřevin, velmi často se v českých zahradách objevují živé ploty z tújí. Jenže málokdy vypadají dobře. Podle zahradníků působí velmi jednotvárně, navíc pěstovat je tak, aby vypadaly krásně, vyžaduje určitý um.
Další 4 fotografie v galerii
Živý plot z tújí lze oživit, stačí jej zkombinovat s jinými dřevinami / Pinterest

Zerav západní je okrasný, stálezelený jehličnan, jehož domovinou jsou severozápadní oblasti USA, kde může dorůstat do impozantních 15 až 20 metrů. K nejvyhledávanějším odrůdám tújí u nás patří kultivar Smaragd, který dorůstá do výšky 5 m a šířky 2 m.

U lidí si túje získaly oblibu hned z několika důvodů - dobře slouží jako ochrana proti větru, dokáží zakrýt nevzhledné kouty zahrady a dají se i dobře tvarovat. Navíc se tújím daří na slunném místě i v polostínu a odolají i teplotám do -26 °C.

Zmenší prostor a vypadá fádně

Jenže tak jednoduché to s tújemi zase není. Zahradní architekti před živým plotem z této dřeviny varují, a to především majitele menších pozemků. Vysoká zelená stěna z tújí totiž celý pozemek ještě zmenší, a to nejen opticky. Vzrostlý plot z tújí může být totiž široký i jeden metr, což už na malém pozemku poznáte. A o tom, že takový plot navíc vypadá fádně, ani nemluvě.

Odvrácená strana tújí

Tolik populární túje je navíc kumšt vypěstovat tak, aby opravdu vypadaly k světu. Pro dobrý růst vyžadují kvalitnější vlhčí nezaplevelenou půdu, slunné stanoviště, jinak krní a řídnou. Lze u nich výrazněji stříhat jen vrcholky, vertikální sestřih je možný jen v malé míře.

Oproti listnatým druhům jsou túje také krátkověké a nelze je zmlazovat. Navíc překyselují půdu, a proto nejsou dobrými sousedy pro jiné rostliny. Mnohy také začínají túje žloutnout, hnědnout a prosychat. Může se tak dít například proto, že se do přehoustlých korun tújí dostává méně světla. Někdy ale může být příčina i v nedostatečnému nebo naopak přebytečnému množství živin v půdě. O postřiku, díky kterému nebudou túje hnědnout, jsme psali zde.

Kombinace je prospěšná

Dobrá zpráva je, že ani jehličnatý živý plot nemusí být jednotvárný. Kombinujte různé barvy a tvary, případně vytvořte smíšenou stěnu z různých jehličnanů. Půjde o zajímavé pozadí prostřednictvím různých tvarů, barev, textur, nikoli o klasickou výsadbu jednoho druhu.

Kombinujte smrky, borovice, túje a cypřiše, vytvořte jemnou linii podél plotu a do popředí vysaďte níže kompaktní jehličnany, túje, jalovce a doplňte okrasné trávy a listnaté keře. Nezapomeňte na barevné kombinování. Díky tomu bude živý plot vypadat daleko lépe. Mezi túje lze ale vysadit například stálezelené kaliny vrásčitolisté, žlutolistou tavolu, hlohyně či habr nebo ptačí zob.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu