S výsadbou mrkve a další zeleniny vám pomůže toaletní papír. Plodiny budou lepší než kdy jindy

Zahrada 14. dubna 2020 | 14:24 — Helena Malá
Jaro vybízí k výsadbě semen zeleniny. Pokud chcete docílit ukázkové úrody, zkuste jeden osvědčený fígl s toaletním papírem. Zahrádkáři si tento trik nemohou vynachválit.
Další 3 fotografie v galerii
Díky toaletnímu papíru bude vaše zelenina výstavní / Depositphotos

Při vysazování semínek je ideální mít je ve stejné vzdálenosti od sebe, rostlinky pak mají kolem sebe dostatek prostoru pro sílení. Když je vysadíte klasicky do řádku, za pár týdnů vás čeká práce s protříděním rostlinek. Kromě toho, že je to namáhavé, často u toho strávíte hodinu i déle a mohou vás z toho bolet i záda.

Řešením je použít takzvané výsevné pásky, na kterých jsou semínka už nadávkovaná v těch správných rozestupech. Jenže nejde o zrovna levnou záležitost. Přitom podobnou pásku si můžete v klidu udělat i sami doma, a to za pomoci toaletního papíru.

Výhody výsevní pásky

Když si výsevní pásku vyrobíte sami doma, ušetříte peníze i čas stávený tříděním rostlin. Navíc získáte perfektní zeleninu. Šetříte také svá záda, protože pásku si připravíte v pohodlí domova třeba na stole a záda tak při samotné výsadbě budete ohýbat jen malou chvíli.

Semínkům také nesvědčí, když jsou zasazená příliš hluboko. Díky pásce z toaletního papíru budete moci přikrýt semínka ideální vrstvou půdy, dobře totiž bílý papír uvidíte. Výsevní pásky je vhodné použít u malých semen, například u mrkve, petržele, salátu a podobně. Z výsledku budete nadšení. Kořeny plodin budou mít dostatek prostoru k rozprostření, takže plodiny budou pěkně silné a husté.

Co budete potřebovat

Věci, které budete k výrobě výsevné pásky potřebovat, najde každý zřejmě doma:

  • 1/2 l vody
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 role toaletního papíru
  • semena květin nebo zeleniny
  • pravítko
  • rozprašovač

Jak na to

Ze všeho nejdříve si vyrobte lepidlo z mouky a vody. Mouku vařte ve vodě za stálého míchání do požadované konzistence. Hmota by neměla být příliš hustá, mělo by být možné ji snadno nakapat na toaletní papír. Lepivou hmotu nechejte vychladnout.

Roli papíru si na prkénku přeřízněte na dva menší válečky, stačí vám totiž polovina jeho šířky. Na stole si odmotejte papír a postříkejte ho vodou pomocí rozprašovače. Pak lžičkou nebo prstem naneste na papír lepivou hmotu v pravidelných rozestupech. Vždy se řiďte instrukcemi na obalu osiva.

Do lepivých puntíků vložte semínka a toaletní papír pak po délce přehněte, lepidlo se semínky tak bude schované. Takto připravený výsevní pásek nechejte ještě uschnout.

Stačí lehce přikrýt

Jakmile budete mít výsevní pásky nachystané, můžete s nimi vyrazit na zahradu. Pásek jednoduše položte na připravený záhon a zlehka jej přikryjte zeminou. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku, ať vám semínka brzy vyklíčí. S toaletním papírem si nedělejte hlavu, v půdě se brzy sám rozloží. Podle podmínek to trvá asi čtyři měsíce. Využít lze také ruličku od toaletního papíru, třeba k výrobě krmítka pro ptáčky, jak na to, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu