Živý plot je třeba pravidelně stříhat. Vyberte si vhodné a kvalitní nůžky

Zahrada 18. dubna 2020 | 13:43 — Helena Malá
Živý plot je třeba pravidelně stříhat, aby vypadal dobře. Budete si tak muset pořídit nůžky na živý plot. Jde o praktické zahradnické nářadí, které vám při správném výběru pomůže výrazně zkvalitnit úpravu okolí domu a také vám ušetří hodně času.
Další 4 fotografie v galerii
Kvalitní nůžky na plot vám usnadní práci / Depositphotos

Plotostřihy, jak se také nůžky na živé ploty nazývají, slouží k tvarování a seřezávání živých plotů a okrasných dřevin. Existuje jich mnoho typů, vybrat si tak můžete z nabídky elektrických, akumulátorových nebo benzinových modelů, stejně jako z modelů o různých délkách střihací lišty a rozestupu nožů.

Pro úpravu živých plotů a větších okrasných dřevin se doporučují nůžky s délkou střihací lišty od 40 do 70 cm. Pro malé okrasné dřeviny jsou pak vhodnější jednoruční akumulátorové nůžky na keře s lištou o délce 12 - 20 cm.

Při vývoji tohoto zahradního nářadí je kladen velký důraz i na ergonomii a především na bezpečnost. Proto je většina modelů nůžek na živé ploty opatřena bezpečnostními spínači s rychlobrzdou.

V případě, že mají nůžky na živé ploty dvě úchopová madla, jsou obě vybavena bezpečnostními spínači, které musejí být sepnuty současně, aby mohly nůžky začít pracovat. Jednoruční modely mají bezpečnostní pojistku vypínače, kterou je nutné před spuštěním nářadí stlačit.

Než si vyberete nůžky na plot, měli byste se zajímat o typ a výkon motoru, rozestup nožů a také délku střihací lišty.

Mechanické nůžky

Ruční pákové nůžky na živé ploty jsou nejjednodušším nářadím pro úpravu živých plotů. Jsou však vhodné pro údržbu malé plochy, zhruba okolo pěti metrů délky, nebo na tvarování detailů menších keřů s měkkým dřevem. Jejich výhodou je nízká pořizovací cena, jednoduchá konstrukce a dlouhá životnost. Jejich nevýhodou je menší rychlost práce, malá přesnost na rovných plochách a vysoká fyzická námaha.

Elektrické nůžky

V případě, že máte na zahradě dobře dostupnou elektrickou energii, můžete použít plotostřih s elektromotorem napájeným elektrickým kabelem ze sítě 220 V.

Tyto nůžky jsou zejména vzhledem k poměru cena/výkon nejpoužívanějším typem. Elektrické plotostřihy na živé ploty a keře mají i nízkou hmotnost, takže s nimi mohou bez větší námahy, snadno pracovat jak ženy, tak i senioři. V této kategorii je i nejširší nabídka, co se týká délky pracovní lišty i rozestupu nožů. Elektrické nůžky na živé ploty jsou prostě tou nejoptimálnější volbou pro malé i velké zahrady s měkkými dřevinami a s tenčími větvemi.

Příkon motoru odpovídá délce pracovní lišty tak, aby se ani při stříhání větví o maximálním možném průměru motor nezastavil. Nejžádanější jsou motory o příkonu 450 - 700 W. Výkonné modely elektrických nůžek si poradí i se staršími, dřevnatými ploty se silnějšími větvičkami. Snad jedinou nevýhodou tohoto typu nůžek je nutnost manipulace s přívodním napájecím kabelem.

Aku nůžky na živý plot

Absolutní volnost bez omezení elektrickým kabelem nabízejí akumulátorové nůžky na živé ploty. Díky moderním Li-Ion akumulátorům mají tyto nůžky srovnatelnou nebo nižžší hmotnost než klasické elektrické nůžky.

Doba práce na jedno nabití závisí na mnoha faktorech, jako jsou napětí a kapacita akumulátoru, stáří  akumulátoru, venkovní teplota, tloušťka větviček a podobně. Orientačně se může tato pracovní doba na jedno nabití, za ideálních podmínek, pohybovat podle modelu od cca 20 do 75 minut.

Měřítkem výkonu pro akumulátorové nůžky na živý plot je velikost napětí. Čím je napětí vyšší, tím jsou nůžky výkonnější. Dalším měřítkem je kapacita akumulátoru, čím je vyšší, tím déle budou nůžky schopny pracovat na jedno nabití. Hlavní nevýhodou tohoto zahradního nářadí je především vyšší pořizovací cena, která se pohybuje v cenové hladině mezi elektrickými a benzinovými modely.

Benzinové nůžky

Pro údržbu velkých živých plotů a v místech, kde není v dosahu elektrická energie, jsou jednoznačně nejvhodnější volbou motorové nůžky na živé ploty poháněné benzinovým motorem. Díky vysokému krouticímu momentu, kterým tyto plotostřihy disponují, si snadno poradí i se silnými a pevnými větvemi živých plotů.

Za poměrně vysokou pořizovací cenu však získáte kvalitní nůžky, s velmi dlouhou životností a vysokou odolností. Určitou nevýhodou, mimo pořizovací cenu, je i potřeba častější údržby, zejména spalovacího motoru.

Délka střihací lišty a rozestup nožů

Běžné délky pracovní lišt nůžek na živé ploty jsou od 40 do 70 cm. Vždy se při výběru řiďte velikostí a složitostí upravované plochy.

Pro úpravu živých plotů a větších okrasných dřevin se doporučují modely s délkou pracovní lišty 40 – 70 cm. Pro malé okrasné dřeviny jsou pak vhodnější jednoruční akumulátorové nůžky s lištami 12 – 20 cm.

Hodnota rozestupu nožů teoreticky vyjadřuje maximální průměr větve, kterou může daný model ustřihnout bez nutnosti zastavit motor proti přetížení. Pokud budete stříhat vetvičky blížící se maximálnímu rozestupu nožů vašich nůžek, budou mít nože tendenci k občasnému zasekávání a místo čistého řezu pak bude dodcházet spíš k "okusování". Toto nebezpečí hrozí hlavně u starších dřevnatých živých plotů. Proto doporučujeme vybírat nové nůžky na živé ploty s dostatečnou výkonovou rezervou.

Plotostřihy s kratšími lištami mívají běžný rozestup okolo 15 mm, výkonné modely s delšími lištami pak mají rozestupy nožů až 34 mm.

Roli hraje i materiál

Rozdíl mezi jednotlivými nůžkami může být i v kvalitě materiálu a zpracování střihacích nožů. Kvalitnější modely mají odolné kalené nože broušené diamantem. Palce nožů – nepohyblivá část střihacích čepelí, jsou u lepších modelů vyřezávány laserem. Zdrsněný, vroubkovaný povrch tohoto řezu způsobuje lepší zachycení větve a tím i dokonalejší a čistší střih.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu