Pro perfektní trávník potřebujete vhodnou sekačku i správnou techniku

Zahrada 26. dubna 2020 | 09:29 — Anna Novotná
Chcete mít krásný trávník jako z amerického filmu, ale stále se vám to nedaří? Možná je na čase udělat změnu. Musíte mít lepší techniku sekání a hlavně správnou sekačku.
Další 3 fotografie v galerii
Základem je kvalitní sekačka / Depositphotos

Pokud chcete mít trávník hezký, záleží na mnoha faktorech od typu sekačky přes výšku trávy až po četnost sečení. Když někde v tomto řetězci uděláte chybu, o perfektním trávníku si můžete nechat jen zdát. Na druhou stranu ho můžete naopak i poškodit.

Kvalitní sekačka

Nejdůležitější je kvalitní sekačka. Pokud nebudete mít vhodný stroj, nebudou výsledky podle vašeho očekávání. Jestli nemáte dostatek zkušeností, zrovna zapomeňte na klasické sekání kosou jako za starých časů. Efektivnější je sekačka.

Máte dvě základní možnosti. U vřetenové sekačky se řez podobá střihu nůžkami, protože sekání zajišťují dva břity. Sekačky mají dobré výsledky, proto představují ideální řešení pro okrasné trávníky. Musíte je ale dobře seřídit. Vhodné jsou varianty se sběrným košem.

Rotační sekačky trávu nestříhají, ale spíše srážejí. Pro trávník je to méně šetrné, protože stébla zažívají šok a jejich reakcí může být zežloutnutí. Na druhé straně je sekání lehké a rychlé, ale dávejte pozor na nabroušení nožů. Záleží také na výkonu motoru. Další výhodou je snadná údržbu a jsou také lacinější oproti vřetenovým sekačkám.

Využít můžete i ruční strunové sekačky na trávu. Hodí se ale spíš k posečení špatně přístupných míst. Bubnové sekačky jsou určené k úpravě větších pozemků, pokud ale máte opravdu velkou plochu, bude nejlepší variantou zahradní traktor. Práci si pak můžete ušetřit s robotickými sekačkami, které se ale hodí spíš na menší plochy.

Elektrická a motorová

Sekačky na trávu můžete mít elektrické, nebo motorové. Elektrické jsou levnější, mají menší hmotnost a zaujmou i menším hlukem a snazší údržbou. Kvůli kabelu se s nimi ale hůře manipuluje a také potřebujete neustále elektřinu. Motorová sekačka zase zaručuje větší volnost i lepší výkon a jednodušší práci. Jsou ale dražší, hlučnější a těžší, navíc někdo nechce při práci na zahradě dýchat výfukové plyny.

Jestli chcete udržet trávník zdravý a hezký, musíte počítat s pravidelnou údržbou. Péče se ale liší podle ročního období, protože tráva roste v různých měsících různou rychlostí. Nejvíce jí přibývá v květnu a červnu a v září. V takovém případě je potřeba sekat ji jednou až dvakrát týdně, v ostatních měsících postačí jednou za dva týdny až za měsíc. Sekat byste měli začít na jaře a skončit na podzim v říjnu.

Výška trávy

Trávník by měl mít výšku do pěti centimetrů. Je potřeba ale snižovat výšku trávy pouze o třetinu. Pokud tedy budete sekat po delší době, je potřeba trávník zkracovat průběžně s odstupy několik dní. Není vhodné ho posekat najednou.

Pro správné sekání by měl být trávník suchý. Není vhodné sekat mokrou trávu, protože může dojít k poškození trávníku a mohlo by to být nevhodné i pro sekačku, v případě elektrické sekačky je to i nebezpečné. Mokrou trávu je lepší sekat ručně. Dejte si ale vhodnou obuv, ať předejdete pádu a úrazu. O péči o záhony jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč si pořídit karavan a vyrazit s ním na dovolenou?

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu