Pokud i vy sekáte trávník často, možná byste měli své zvyky změnit

Zahrada 03. května 2020 | 15:03 — Anna Novotná
Úhledný trávník, který je vždy elegantně zastřižen. Hustý porost, ze kterého nevykukují žádné pampelišky. Sen mnohých zahrádkářů možná bude muset vzít za své. Máme zajímavé informace.
Další 3 fotografie v galerii
Nakrátko střižený trávník je patrně už minulostí / Pixabay

Dříve platilo, že pro získání hustého trávníku je třeba hodně času, hodně zalévání a pravidelné sekání na nízko. Tímto způsobem se skutečně trávníky anglického typu pěstují. Je ale něco takového ještě možné? A je to vůbec ekologické?

Problém s vodou

První a dost podstatný problém je voda. Jen málokdo má totiž k dispozici tolik vody, aby mohl trávník pravidelně zalévat. Obzvlášť v těchto časech, kdy je přirozených srážek málo. Různé záchytné nádrže obvykle vystačí sotva na zalévání zeleniny a okrasných rostlin, natož aby jí bylo dost k pěstování trávníku. A krátký trávník bez zálivky je velmi náchylný ke spálení. Rostliny nemají sílu k dalšímu růstu a rychle usychají.

Naopak dlouhá tráva má schopnost pod sebou udržet půdu více vlhkou. Navíc se na ní objevuje rosa, která stéká do půdy a přispívá k zavlažování trávníku. Trávník sice nepůsobí úhledně, ale vydrží i v parném létě zelený.

Místo pro život

Vedle lepší výdrže trávy je zde ale ještě jeden dobrý důvod, proč si sekání trávy odpustit. Jde totiž o různé živočichy, kteří v posledních letech z přírody mizí, ale právě v zarostlejších zahradách mohou najít své místo. Zcela jistě delší tráva vytvoří lepší místo pro život hmyzu, který je v poslední době decimován jednak používáním různých pesticidů na polích, a také rozsáhlými monokulturami řepky a dalších plodin. V trávě ale mohou žít i další tvorové. A docela jistě zde najdou větší množství potravy i klasičtí obyvatelé našich zahrad, totiž ptáci, ježci a další drobní živočichové.

Velmi rozšířený jitrocel dokáže udělat obrovskou službu, ale najdete zde také množství pampelišek, diviznu i třeba skvělé kopřivy.

Luční výsev

Jestliže přemýšlíte, jak trávník založit, nabízí se možnost provést zrovna luční výsev. Získáte tak krásně kvetoucí plochy, které jsou vysloveně připravené na dvojí sekání za rok. Usušené seno můžete použít i jako potravu pro domácí mazlíčky typu králíka či morčete. Pochopitelně je vhodné si udělat malou plochu s klasickou trávou, kde budete mít porost zastřižený, abyste si mohli užít posezení u ohně či grilu a měli prostor pro hraní dětí či vnoučat. Zbytek zahrady může být divoký. Ve vysoké luční trávě stačí udržovat cestičky, jestliže to je potřeba, abyste se dostali do jiných částí zahrady. Psali jsme také: Tajemství šťavnatých steaků na grilu. Maso nedávejte do marinády a další dobré rady profesionálů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu