Vypěstujte si doma citronovou trávu. Výborně chutná a ještě vám pomůže při chřipce i únavě

Zahrada 03. června 2020 | 10:58 — Helena Malá
Citronová tráva se hojně objevuje v jihoasijské kuchyni, ale najdete ji také v čajích, parfémech nebo čisticích prostředcích. Kromě toho, že dobře chutná a nádherně voní, má také léčivé účinky a vypadá hezky i na pohled. A ačkoliv jde o exotickou rostlinu, snadno si ji vypěstujete ze semínek i doma.
Další 3 fotografie v galerii
Přes léto můžete nechat citronovou trávu venku, na zimu ji ale přeneste domů / Depositphotos

Citronová tráva je oblíbená především pro svoji příjemnou vůni po citronech, kterou způsobuje obsažená silice citral. Pokrmům dodává lehce pikantní chuť, nikoliv kyselou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pokud jste jejímu kouzlu propadli, začněte ji pěstovat doma. Jen je dobré zasadit semínka do květináče. Přes léto můžete rostlinu dát ven, ale zimu by na zahradě zřejmě nepřežila.

Léčivé účinky

Kromě toho, že můžete citronovou trávu využít při vaření, může se stát také součástí vaší zelené lékárničky. Má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Čaj z citronové trávy výborně pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení, ulevuje při kašli, bolesti v krku a horečce. Osvědčil se také jako podpora při nervovém vyčerpání, stresu a psychické únavě. Navíc pomáhá udržet koncentraci a podporuje paměť.

Citronovou trávu však můžete použít i při špatném trávení (bolesti břicha, zvracení, nadýmání, průjmy, překyselení žaludku). Kromě toho, že neutralizuje žaludeční kyseliny, tak také zamezuje množení plísní, virů a bakterií v těle. V tradiční medicíně se užívá v prevenci parodontózy. Antioxidační účinky mají skvělý vliv na pomalejší stárnutí buněk. Obecně citronová tráva povzbuzuje, čistí a osvěžuje organismus. V menších dávkách je vhodná i pro děti. Lze ji také použít ve formě oleje. Zevně pomůže citronová tráva také při svalových bolestech. Používá se rovněž na rány a otoky.

S citrusy nemá nic společného

S citrusovými plody nemá citronová tráva mnoho společného - patří do čeledi lipnicovitých a je tedy příbuzná s bambusem, kukuřicí, rýží nebo jinými obilovinami. Jméno je odvozeno od intenzivní citronové vůně rostliny, lidé mohou citronovou trávu znát i pod názvem citronela, voňatka citronová nebo vousatka.

Pěstování citronely

Citronová tráva je nenáročná na pěstování. Upřednostňuje přímé slunce a stanovisko chráněné před větrem. Půda by měla být výživná, mírně vlhká, propustná.

Semena potřebují k vyklíčení 10 až 20 dní při teplotě 20 až 22 °C. I v optimálních podmínkách dosahuje klíčivost semen okolo 30 %. Obsah sáčku ale i při nižší klíčivosti stačí na několik desítek rostlin. Počítejte s tím, že předpěstování sazenic trvá 8 až 10 týdnů.

Rostlina roste bujně a může dosáhnout výšky až 60 cm. Citronová tráva vyžaduje prostor cca 80 cm, měla by mít tedy květináč s průměrem a hloubkou minimálně 50 cm. Modrozelené, světlé, mírně stočené listy mohou dosáhnout délky až 90 cm. Pokud se tato aromatická rostlina příliš rozroste, můžete ji na jaře rozdělit.

Koncem léta či začátkem podzimu se objevují malé nenápadné květy. Ještě před příchodem prvních mrazů je třeba citronovou trávu přemístit do interiéru, protože není mrazuvzdorná. V tomto období se méně zalévá. Na jaře, po posledních mrazech, můžete trávu opět přesunout ven.

Využití v kuchyni

V kuchyni uplatníte pouze spodní části listů. Stonky citronové trávy seřízněte přímo nad půdou a odstraňte listy. Zůstane vám asi 10 - 15 cm dlouhý, silný stonek. Ten oloupejte a bílý vnitřek nakrájejte na malé kousky nebo rozdrťte. Stonek můžete použít i v celku - v tom případě jej vyklepejte do měkka a vařte spolu s ostatními surovinami. Mladé výhonky jsou vždy nejchutnější. Starší dřevnatější části by se měly před konzumací odstranit. Využít lze i cibulovité konce trávy, stačí je nakrájet na plátky.

Citronová tráva se výborně hodí k dochucení jídel z rýže, plodů moře, ryb a drůbeže. Dobře se kombinuje s česnekem, paprikou, šalotkou a koriandrem. Čerstvá citronová tráva je vhodná do zeleninových salátů, sušená se zase často přidává do čajových směsí, lahodná je kombinace se zeleným čajem. Výborně chutná v polévkách, omáčkách i masových pokrmech. Citronová tráva vás ale dokáže také zbavit protivných komárů, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu