Pokud chcete bohatou úrodu křehkých cuket, je potřeba dodržet několik pěstitelských zásad

Zahrada 10. června 2020 | 08:28 — Helena Malá
Ani cuketám se nevyhýbají různé choroby, které pak zhatí celou vaši úrodu. Některé ovlivnit nelze, jiné ale ano. Většinou se totiž choroby objeví na rostlinách, které nějak strádají.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud se o cukety správně staráte, obvykle se jim choroby vyhnou / Depositphotos

Cuketa je poměrně oblíbená plodina. Nejen proto, že je chutná a zdravá, ale i proto, že je na rozdíl od jiných druhů zeleniny poměrně odolná vůči různých chorobám a škůdcům. Rostlinu můžete ochránit už správnou výsadbou. Do hnízd vzálených od sebe asi 80 x 100 cm vložte vždy dvě až tři semena. Tato vzdálenost je důležitá, protože zajistí, že porost nebude příliš hustý a nestane se tak náchylný k různým plísním a chorobám. Ale občas se i tak stane, že i cuketu nějaká choroba skolí. Co všechno může cukety potrápit?

Antraknóza

Pokud si všimnete okrouhlých žlutých, postupně pak hnědnoucích skvrn, můžete si být jisti, že se vaše cuketa potýká s antraknózou. Této chorobě lze předcházet tím, že budete příště používat mořené osivo. Pokud se tato choroba cuket vyskytne v průběhu vegetace, ošetřete rostliny přípravky s obsahem mědi anebo mancozebu.

Padlí

Mezi nejčastější choroby, které cukety napadají, patří padlí. Většinou v druhé polovině léta si můžete všimnout bílého moučnatého povlaku na listech. Napadené části rostou výrazně pomaleji a také žloutnou a usychají. Tato choroba napadá většinou ty rostliny, které strádají. Nejlepší prevencí je pravidelná zálivka, půda by měla být stále mírně vlhká. Jakmile zaregistrujete první příznaky této nemoci, odstraňte poškozené listy a zbytek rostliny ošetřete přípravkem na bázi rostlinných olejů a méčné bílkoviny. Na rozdíl od běžných fungicidů po takových přípravcích můžete plody sklízet takřka ihned po ošetření.

Virózy

Nejzávažnějším onemocněním cuket v posledních letech jsou virózy, nejčastěji jde o takzvanou virovou mozaiku. Tyto nemoci se projevují deformacemi plodů i listů, žutými skvrnami a zakrslým růstem. V tomto případě však bohužel neexistuje žádná účinná pomoc. Nejlépe uděláte, když napadené rostliny co nejdříve zlikvidujete. Přenašečem těchto nemocí je savý hmyz, především pak mšice. Napadenou rostlinu rozhodně nevyhazujte třeba do kompostu, ale rovnou ji spalte. A pozor! Virózy se mohou přenášet i buněčnou šťávou, která ulpí na nožích při sklizni plodů. Nejbezpečnějším a dostatečně šetrným způsobem sběru je opatrné vykroucení plodů z rostliny bez použití zahradních nůžek nebo nože.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu