Jak vybrat správné nůžky na živý plot a jak o ně pečovat

Zahrada 14. srpna 2020 | 17:31 — Helena Malá
Živý plot vypadá přirozeně a řada lidí mu dává přednost před oplocením z pletiva. Jenže má to jeden háček. Aby živý plot vypadal dobře, je třeba o něj pečovat. Údržba spočívá v pravidelném stříhání. S tím vám velmi výrazně pomohou plotové nůžky.
Další 3 fotografie v galerii
Plotové nůžky s údržbou plotu výrazně pomohou / Depositphotos

Živý plot lze vytvořit z nejrůznějších rostlin, listnatých i jehličnatých, opadavých i stálezelených. Vždy se vám ale sejdou plotové nůžky. Živý plot sice můžete ostříhat i ručními zahradnickými nůžkami, ale je to velká dřina a výsledek není moc přesvědčivý. Pokud si ale pořídíte dvouruční plotové nůžky s motorem, práce vám půjde hned jinak od ruky. Musíte se jen rozhodnout, zda zvolit nůžky elektrické či benzinové. Každé mají své přednosti.

Elektrické nůžky

Elektrické plotovky jsou lehké a tiché. Snadno s nimi budete moci tvarovat a zastřihávat jednotlivé keře i ploty v dosahu zásuvky. Například při úpravě plotu z buxusu si s nimi v pohodě vystačíte. Vyplatí se ovšem volit stroj s elektrickou doběhovou brzdou motoru, bezpečnostním obouručním zapínáním a transparentním ochranným štítem.

Benzinové nůžky

Na starší túje se silnějšími větvemi, případně na větší plochy se pak vyplatí zvolit benzinové plotovky. Mají zpravidla vyšší výkon, můžete nastavit frekvenci střihů a nejste limitováni přívodním kabelem. V ruce ovšem něco váží.

Kvalitní benzínové nůžky jsou vybaveny účinným antivibračním systémem. Některé modely mají praktickou otočnou zadní rukojeť, umožňující pohodlně stříhat plochy horizontální i vertikální. U těchto modelů je lišta při základním držení skloněná vertikálně, takže se při práci tolik neunavíte.

Délka lišty

Ať už zvolíte plotové nůžky elektrické nebo benzinové, nejdůležitějším parametrem je délka střižné lišty. Ta se obvykle pohybuje od 40 do 60 centimetrů. Kratší lišta se hodí na úzké a nízké ploty. Dobře se s ní tvarují také různé zářezy či oblouky. Nejoblíbenější modely mají délku lišty okolo 45 centimetrů. Naopak delší lištu doporučují odborníci na úpravu souvislejších rovných ploch.

Délce lišty by měl odpovídat i výkon motoru. Počítejte zhruba 100 wattů příkonu na deset centimetrů lišty. Plotostřih s lištou 45 cm by tak měl mít příkon kolem 450 wattů.

Co ovlivňuje přesnost řezu

Kvalita střižné lišty ovlivňuje nejen práci stroje, ale také čistotu a přesnost řezu. Proto byste měli při výběru volit nůžky s lištou z ušlechtilé oceli a pečlivé slícovanými střižnými zuby řezanými laserem a broušenými diamantem. Dalším parametrem, který musíte vzít v úvahu, je rozteč zubů. Dostačující zubová mezera u běžných plotových nůžek je 16 až 18 mm. Ukazatelem kvality je i délka záruční lhůty - u skutečně dobrých plotovek dosahuje až 7 let.

AKU a teleskopické nůžky

V poslední době se na trhu objevily i akumulátorové nůžky, které v ideálních podmínkách vydrží díky Li-Ion baterii pracovat na jedno nabití až 80 minut. Spojují v sobě lehkost elektrických a nezávislost benzinových nůžek.

Majitelům nemovitostí obklopených vysokým plotem se pak vyplatí koupit teleskopické nůžky na větve. Vyrábějí se v elektrické nebo akumulátorové verzi a ocení je zejména ti, kteří mají rádi pevnou půdu pod nohama. Ze země s nimi spolehlivě dosáhnete až do výšky 4 m. A neměli byste zapomínat ani na bezpečnost práce a při práci se všemi modely plotových nůžek používat rukavice a brýle, abyste se chránili před odletujícími kousky větviček.

Jak naostřit lištu nůžek

Rozhodně byste se do broušení plotovek neměli pouštět sami doma, i když návod na to na internetu určitě najdete. Ostří plotostřihu je totiž vytvořeno přesným laserem a ruční prací, vždy trochu nepřesnou, byste mohli změnit tvar jednotlivých zubů a tím poškodit geometrii ostří. Můžete také nože zeslabit případně změnit úhel břitu, takže mezi noži vznikne vůle a nebudou doléhat. Výsledkem pak bude horší stav než před nabroušením.

Pokud tedy máte pocit, že jsou plotovky dlouhým užíváním ztupené, svěřte je raději odborníkům v dobře vybaveném servisu. Cena naostření se pohybuje v řádu stokorun a budete mít jistotu, že vaše plotové nůžky budou fungovat jako nové. Ztupení plotových nůžek ale můžete podstatně oddálit správnou péčí – stačí lištu nůžek po každém použití vyčistit a promazat.

Kdo maže, ten jede

Promázávání lišty je opravdu důležité. Nejjednodušší je použít speciální sprej s tekutým mazivem, který lištu vyčistí a zároveň namaže a zakonzervuje nože. Odborníci doporučují použít olej WD-40, nejznámější a nejprodávanější technické mazivo na světě, vyhledávané díky vynikající kvalitě a výhodné ceně. Dostane se pod špínu, odstraní zbytky pryskyřice a vyčistí nože. Neobsahuje silikony, tudíž neváže další nečistoty. Mikroskopické nerovnosti na povrchu nožů pokryje mazivo tenkým antikorozním povlakem, který vytvoří voděvzdornou dielektrickou bariéru, jež chrání před vlhkem a brání možným zkratům vyvolaným vlhkostí.

Kromě promazání už plotostřih žádnou velkou domácí péči nepotřebuje. Stačí jen po práci zkontrolovat průduchy na krytu motoru a případně z nich odstranit zbytky rostlinného materiálu, aby neomezoval přívod vzduchu k motoru a nedošlo k jeho přehřátí. Při skladování elektrických plotovek pak využívejte háček v rukojeti, určený na fixaci kabelu. Když budete kabel různě motat a ohýbat, hrozí jeho popraskání. O tom, jak vylepšit plot z tújí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu