Vypěstujte si skvělou bylinu na zvýšení fyzické síly a odolnosti vůči stresu

Zahrada 20. srpna 2020 | 08:38 — Monika Moorová
Říká vám něco leuzea saflorová nebo parcha saflorová? Možná jste o této bylině nikdy neslyšeli, což je velká škoda. Tato bylina výrazně posiluje centrální nervovou soustavu a má příznivý vliv na psychickou i fyzickou výkonnost. Využívá se při vyčerpanosti, chronické únavě či v období rekonvalescence.
Další 3 fotografie v galerii
Leuzea saflorová vypadá podobě jako náš bodlák / Depositphotos

Bylina leuzea je nápadně podobá známému bodláku, ale nedejte se oklamat vzhledem. Ve skutečnosti jde o málo známou bylinu, která je součástí tradiční sibiřské či ruské medicíny. Bylinka je svými účinky podobná ženšenu. Pojďme si podívat, při kterých zdravotních potížích a neduzích je leuzea účinná a jak se pěstuje.

O mimořádných účincích rostliny veřejnost poprvé informoval známý sibiřský etnograf G. N. Potanin na konci 19. století. Jen v oblasti Altaje se každoročně sklidí kolem 100 tun kořenů vyrostlých na přirozených stanovištích. Kromě toho se zakládaly plantáže i v řadě dalších oblastí u Moskvy a Novorossijska. Také u nás se v poslední době začala leuzea pěstovat na větších plochách. A vy si ji můžete vypěstovat i na své zahrádce.

Jak na pěstování 

Leuzea není pěstitelsky náročná rostlina a v našich klimatických podmínkách nejen velmi dobře roste, ale také přezimuje. Má však poměrně značné nároky na půdu, která by měla být na živiny bohatá a propustná. Na podzim je třeba půdu zrýt do hloubky 25-30 cm, na jaře prokypřit a urovnat.

Semena klíčí při teplotě 5-6 °C, optimum je 12-20 °C. Semena se zpravidla vysévají přímo na stanoviště, a to do sponu 30 x 60 cm nebo do řádků vzdálených od sebe 70 cm do hloubky 2-3 cm. Rozmnožovat ji však lze i vegetativně.

Po vyorání je třeba kořeny důkladně omýt a očistit. Rozřezejte na menší kousky zhruba 10 centimetrů a sušte při teplotě do 50 °C.

Způsob využití

Nejčastěji se užívá nálev, kdy se na 3 lžíce rozemletých suchých kořenů nalije 1 l vařící vody a nechá po tři hodiny odstát. Užívá se 1-2 lžíce 2-3krát denně před jídlem.

Další možností je tinktura, kdy se na 50 g suchých kořenů nalije 0,5l 60% alkoholu. Po 3-4 týdnech se tekutina přefiltruje a užívá se 2-3krát denně 15-20 kapek před jídlem po dobu 3-4 týdnů. Tinktura z rostliny může být použita i jako podpora léčby nespavosti. 

Jaké jsou účinky?

  • bylina má afrodiziakální účinek
  • pomáhá při bolesti hlavy
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • aktivuje nervový systém
  • má anabolický účinek (zvětšení svalů, svalové hmoty)
  • pomáhá při regeneraci jater, jaterních buněk po nemoci
  • využívá se při cukrovce, stabilizuje hladinu krevního cukru
  • celkově posiluje organismus
  • využívá se i proti stresu a k posílení psychiky
  • snižuje únavu

Užívání parchy saflorové nemá téměř žádné vedlejší účinky. Nemusí být vhodná pouze pro osoby trpící nízkým tlakem. Jitrocel roste všude kolem nás. Jeho využití je široké a navíc velmi jednoduché.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu