Jak správně pěstovat hortenzie, aby byly ozdobou každé zahrady

Zahrada 24. srpna 2020 | 13:16 — Monika Moorová
Velkým květům hortenzie nepropadl jen málokdo. Tyto nevšedně krásné rostliny si najdou své místo v květinové výsadbě, v podrostu vzrostlých dřevin i v nádobě na stinné terase. Jsou nesmírně dekorativní, a když jejich květy ostříháte, můžete se z nich ještě dlouho těšit doma.
Dalších 5 fotografií v galerii
Hortenzie se v poslední době těší nesmírné popularitě / Pixabay/ Hans Braxmeier

Jen málokterý okrasný keř kvetoucí v letním období se těší takové oblibě, jako je tomu u hortenzií. Ty zažívají zlaté časy zvláště v posledních letech. Oblíbená květina našich babiček krášlí zahrady, ale i terasy a balkony. Hortenzie mají tu výhodu, že se výborně kombinují s naprostou většinou zahradních rostlin. Skvěle působí v sousedství kvetoucích trvalek, okrasných trav i vedle jiných dřevin. Stejně tak jim sedí jednodruhová výsadba ve stylové nádobě na terase, kterou mohutné květy doslova ovládnou. 

Jak vybrat správnou hortenzii

Mezi různými druhy hortenzií jsou poměrně propastné rozdíly. Zatímco hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) v našich podmínkách roste poměrně pomalu a je tedy vhodná i pro výsadbu do nádob, hortenzie stromkovitá (H. arborescens) už roste mnohem bujněji a vyžaduje proto dostatek místa.

Druhy s velkými kulovitými květy jako jsou již zmíněné hortenzie velkolisté a stromkovité působí opravdu monumentálně a výborně se hodí do tematických květinových zahrad. 

Zcela jiné efekty zase poskytují hortenzie s hroznovitým či plochým květenstvím. Řeč je o méně známé hortenzii drsné (H. aspera) a trošku známější hortenzii latnaté (H. paniculata). Tyto rostliny se hodí pro keřové partie, ale stejně tak jim vyhovuje sousedství stálezelených jehličnanů a listnatých keřů či trvalek.

Jak pěstovat hortenzie

Pěstování hortenzií není rozhodně žádný velký kumšt, musíte jen dodržet základní požadavky na jejich pěstování.

Výběr stanoviště

Abychom se mohli těšit ze záplavy barevných květenství, musíme hortenziím poskytnout dostatek světla. Množství světla ovlivňuje také zabarvení listenů, takže pokud si například koupíme sytě růžovou hortenzii a neposkytneme jí dostatek světla, bude vybledlá. Na druhou stranu ani přímé slunce nebo trvale stinné stanoviště hortenziím nevyhovuje. Proto bychom měli zvolit takové místo, kde bude chráněna před prudkým slunečním zářením, tedy částečně přistíněné. Hortenzie jsou choulostivé na průvan, proto by měly být chráněné například výsadbou nebo zdí domu.

Výběr vhodná půda

Hortenzie patří k rostlinám, kterým vyhovují kyselejší půdy. Potřebují také hodně vláhy, ale nesnášejí přemokření. Ideální je humózní, propustná, kyprá kyselá půda. Před výsadbou proto celou plochu určenou k výsadbě důkladně do hloubky zryjeme, přidáme kravský hnůj nebo kompost a rašelinu.

Hnojení a výživa

U hortenzií dbáme na pravidelnou výživu a dostatečný přísun živin. Hnojíme v jarním období kombinovanými hnojivy, která neobsahují vápník. Zálivkou přihnojujeme před začátkem květu, po nasazení květů nehnojíme. Další hnojení aplikujeme až v létě a nakonec v září. V pozdějších termínech není již hnojení vhodné. 

Správný řez 

Řez u hortenzií provádíme až na jaře od poloviny května do poloviny června nad 3. až 4. pupenem. Pokud bychom uřízli větve níž, rostliny by nekvetly, jelikož si květní pupeny zakládají v předchozí sezóně. U keřů dále ořežeme suché a slabé výhony, odkvetlé části a překrývající se větve. Přerostlé keře vyžadují po několika letech hlubší řez, díky němuž obnoví tvorbu mladých výhonů, které bohatě kvetou. Víte, jak správně ostříhat levanduli, aby se pyšnila záplavou nádherných květů?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu