S tupým rýčem nebo nůžkami toho na zahradě moc neuděláte. Nabruste si nářadí jako profesionál

Zahrada 09. března 2021 | 11:17 — Helena Malá
Jaro už je za dveřmi a máte tak nejvyšší čas zkontrolovat si vaše zahradnické nářadí. Ať se tím pak nezdržujete v době, kdy budete mít na zahradě nejvíce práce. Aby se vám s náčiním dobře pracovalo, musí být především ostré. Poradíme, jak si ho doma nabrousit.
Další 3 fotografie v galerii
S ostrým zahradnickým nářadím vám půjde práce od ruky / Depositphotos

Pracovat lze pochopitelně i s tupým rýčem nebo nůžkami. Ale zbytečně se nadřete a výsledek nebude stát za moc. Jakmile ale nářadí nabrousíte, půjde vám vše pěkně od ruky.

Dodatečná očista

Většina zahrádkářů si nářadí očistí od nečistot už před nástupem zimy. Pokud jste však tento krok nestihli, proveďte to nyní. Zbytky hlíny a travin musejí pryč ještě předtím, než se pustíte do broušení. Obvykle si vystačíte s vlhkým hadříkem. Nezapomeňte pak nářadí vysušit, ať nenahráváte korozi.

Pomůcky k broušení

Abyste mohli doma nářadí nabrousit, potřebujete k tomu správné pomocníky, ideálně stolní brusku. Díky ní zvládnete jak hrubé, tak jemné broušení. Každý typ broušení se hodí na něco jiného.

Hrubé broušení

Hrubé broušení je vhodné na počáteční přebroušení. Menší kotouč brusky využijete na hrubé broušení na sucho, je drsnější a má vyšší rychlost. Hodí se na velké nářadí typu sekera nebo krumpáč.

Středně jemné broušení

Pokud na brusku nasadíte větší kotouč, broušení bude pomalejší a dosáhnete tím jemnějšího brusu. Takto se brousí menší nářadí, případně dobrušuje to větší. Při práci počítejte s tím, že je potřeba kotouč polévat vodou nebo olejem.

Jemné broušení

Pokud potřebujete cokoliv nabrousit ještě jemněji, budete potřebovat i další pomůcky, například obtahovací kameny. Pomocí umělých kamený zvládnete nabrousit například nože nebo dláta. Bruste nejprve na sucho, posléze kámen ponořte do mazacího oleje a pokračujte v broušení. K mání jsou také přírodní kameny, které zaručí požadovanou ostrost, ale jsou finančně nákladné a práce s nimi náročná. Hodit se vám bude také ocílka. Jde v podstatě o obtahovací kámen ve tvaru tyče z měkké oceli. Můžete s ní pohodlně brousit nože.

Ostré lopaty, rýče i motyky jsou k nezaplacení

I nářadí, jako jsou lopaty a rýče, motyky či krumpáče, si zaslouží vaši pozornost. Pokud je budete udržovat nabroušené, práce s nimi bude daleko jednodušší.

  • Velké deformace vyrovnejte pomocí kladiva.
  • Nástroj si dobře upevněte. Začněte s hrubým brusným kotoučem, poté použijte jemnější.
  • Použijte brusku pásovou nebo excentrickou, pokud potřebujete brousit masivnější nářadí typu motyka či krumpáč, bude lepší si vzít na pomoc brusku úhlovou.
  • Vhodná je také dvoukotoučová bruska. Díky jednomu kotouči, který se noří do vody, zároveň broušenou plochu chladí a nehrozí poškození ostří.

Jak nabrousit nože sekačky

Už brzy uvedete do provozu také zahradní sekačky. Pokud nože nebrousíte, brzy to poznáte, protože tráva bude ošklivě posečená a bude vypadat, jako by ji někdo požvýkal. Předejděte tomu o nože nabruste.

  • Odšroubujte upevňovací šroub a nože sundejte. Osu nezapomeňte zaaretovat.
  • K broušení použijte dvoukotoučovou brusku, vhodná je i bruska pásová či excentrická. V nutných případech je možné použít i pilník. Pokud si ale nejste jisti, že bude výsledek optimální, obraťte se na servis.
  • Pokud je ostří ohnuté či jinak zdeformované, nezbude vám, než ho nahradit novým, protože jeho vyrovnání se správným následným fungováním není možné.
  • Nabroušený nůž se pokuste vyvážit. Pokud bude nevyvážený, zjistíte to při provozu – nůž bude vibrovat, což pocítíte při práci, také celá sekačka bude více namáhaná, budou trpět ložiska a celková životnost stroje bude kratší.
  • Nabroušený nůž můžete vrátit zpět na jeho místo. Šrouby co nejvíce utáhněte, aby nedošlo k uvolnění, pod matici patří pérová podložka – pokud by chyběla, mohl by se nůž uvolnit.

Broušení sekery

Kdo má zahradu, zřejmě se neobejde bez sekery. I tu je nutné čas od času nabrousit.

  • Profesionálové brousí sekery ručně plochými pilníky – těmi se dělají krouživé pohyby proti ostří.
  • Použít můžete dvoupatrový brousek z karborundu s dvojitým zrněním.
  • Dejte pozor, abyste brousek měli před broušením namočený alespoň po deset minut ve vodě.
  • Bruste nejprve hrubší stranou pod stejným úhlem, jako je dosavadní úhel břitu, je třeba nejméně 200 tahů. Poté můžete začít jemnější stranou, kde proveďte minimálně 100 tahů.

Broušení nůžek a nožů

Pokud necháte zahradnické nůžky a různé nože tupé, nikdy s nimi nic pořádně neustřihnete či neuřežete. S tupými nástroji se vám bude nejen špatně pracovat, ale také můžete ublížit keřům či dřevinám. O tom, jak zvelebit zahradu za pár korun, jsme psali zde.

Střižné (dvojsečné) nůžky

Mají dva nože, u kterých se brousí pouze rovné strany čepelí, nikdy vnitřní strany. Použít můžete jemný karborundový brousek nebo ocílku. Úhel broušení by měl být mezi 45 a 70°.

Dorazové (jednosečné, kovadlinkové) nůžky

Bruste stejně jako střižné nůžky jemným karborundovým brouskem, a to i vnitřní stranu nože.

Nože

Nože je dobré přebrousit ocílkou.

Broušení pily

I pile se šikmými zuby je třeba se občas "podívat na zoubek". 

  • Budete potřebovat pilník trojúhelníkového tvaru, který má stejný rozměr jako mezera mezi dvěma zuby na pile.
  • Pilu si upevněte tak, aby byla zuby nahoru. Při broušení dodržujte úhel asi 45°, každé ostří si zaslouží minimálně 5 pomalých tahů – ideálně každé ostří přejeďte stejným množstvím tahů, aby byla ostrost všude stejná.
  • Bruste nejprve celou jednu stranu, následně potom druhou.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu