Holubí trus je pro zahrádkáře poklad. Pohnojí vaši zeleninu lépe než hnůj

Zahrada 11. dubna 2021 | 08:51 — Helena Malá
Hodně lidí přemýšlí, jak dodat svým výpěstkům na zahradě potřebné živiny, ale přitom nepoužívat chemické hnojivo. Pokud máte možnost získat někde holubí trus, určitě toho využijte. Rajčata i brambory po něm porostou jako z vody.
Další 3 fotografie v galerii
Holubí trus je škoda nevyužít, poslouží jako skvělé hnojivo na zahradě / Depositphotos

Když se řekne holubí trus, málokoho asi napadne, že jde o velmi cenné organické hnojivo, které v mnohém předčí i klasický hnůj. Že lidé na zahradě využívají k lepší úrodě slepičince, nikoho nepřekvapí. Jenže i holubí trus obsahuje spoustu prospěšných látek. Je třeba jen vědět, jak s ním naložit.

Na divoké holuby zapomeňte

Pokud máte představu, že budete chodit po městě a na lopatku sbírat holubí trus, vyvedeme vás z omylu. Odborníci doporučují používat k hnojení zeleniny jen trus z domácích holubů, které jejich chovatel krmí obilím. Divocí holubi si většinou hledají potravu mezi odpadky a na skládkách, takže jejich výkaly mohou obsahovat i různé škodliviny.

Zelenina poroste jako divá

Pokud získáte holubí trus od chovatele, určitě jím pohnojte zeleninové záhony. Na rozdíl od jiných druhů hnojiv obsahuje větší množství dusíku, ale také draslík či fosfor. Dále v holubím trusu najdete železo, mangan, zinek, kobalt a měď. Hmotnostní podíl dusíku je v holubím trusu asi 4x vyšší než v kravském nebo koňském trusu. Právě díky fosforu, dusíku a draslíku vám za holubí trus budou vděčné všechny možné druhy zeleniny, například brambory, rajčata, okurky, květák či cukety. Dobře udělá i malinám, borůvkám, muškátům, azalkám či rododendronům. Naopak cibuli či luštěniny ptačím trusem nikdy nehnojte.

Má to háček

Je však třeba vědět, jak holubí trus proměnit v účinné hnojivo. Když ho totiž použijete nesprávně, můžete nadělat více škody než užitku a rostlinu i zcela zahubit. Jde o velmi koncentrované hnojivo, kterým snadno spálíte kořeny rostlin. Musíte tedy s tímto hnojivem zacházet maximálně opatrně. Většinou se proto holubí trus kompostuje nebo kvasí.

Kompostovaný holubí trus

Holubí trus můžete průběžně přidávat do kompostu společně s rostlinnými zbytky. Takto obohacený kompost má velkou cenu a zelenina má po něm podle zahrádkářů lepší chuť. Někdo zase holubí trus přidává do kompostu až na podzim. Přes zimu se exkrementy v kompostu rozloží.

Zkvašené exkrementy

Velmi účinná je také zálivka vytvořená z holubího trusu. Smíchejte trus s vodou v poměru jedna ku jedné a nechejte asi dva týdny kvasit. Nezapomeňte občas promíchat. Pak koncentrát nařeďte - jeden díl zkvašené hmoty rozmíchejte v 10 litrech vody. Zálivku používejte jednou za týden.

Sušená podoba

Někdo si dá tu práci a holubí trus usuší, poté rozmělní (třeba ve šrotovníku), a následně nasype kolem rostlin podobně jako umělé hnojivo. O tom, jak si vyrobit kvalitní hnojivo z droždí, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu