Jak ochránit dřevo na zahradě i v domě. Díky těmto tipům vydrží krásné mnoho let a neztratí barvu

Zahrada 01. srpna 2021 | 08:28 — Zuzana Procházková
Slunce, déšť, vítr, sníh, to vše dává zahradnímu nábytku ze dřeva pořádně zabrat. Pokud mu nedopřejete tu správnou péči, začne praskat, šednout a lámat se. O to určitě nikdo nestojí. Jak se tedy starat o dřevěný zahradní nábytek a čeho se vyvarovat?
Další 3 fotografie v galerii
Dřevěný nábytek skvěle ochráníte, pokud na povrch aplikujete lazuru / Depositphotos

Obliba dřevěných prvků na zahradě, jako například zahradního nábytku, plotu nebo podlahy, stále roste. Dřevěný nábytek je trendy a moderní. Odráží se to však také v ceně, která je vyšší. Abyste zachovali krásu dřevěného nábytku co nejdéle, je potřeba mu poskytnout náležitou péči.

Lazury dřevo spolehlivě ochrání

Dřevěný nábytek skvěle ochráníte, pokud na povrch aplikujete lazuru, což je speciální nátěrový prostředek. Existuje ve dvou variantách. Pokud se rozhodnete pro takzvanou silnovrstvou lazuru, tak ta se do dřeva vpíjí jen velmi málo, ale oproti tomu vytvoří na povrchu dřeva poměrně bytelnou ochrannou vrstvu. Odolá povětrnostním vlivům bezmála pět let.

Oproti tomu tenkovrstvá lazura na povrchu dřeva vydrží zhruba dva až tři roky. Výhodou je však to, že se snadněji aplikuje a z větší části se vsaje do dřeva. Tím pádem na povrchu zůstává pouze tenká ochranná vrstva. Obecně je doporučováno, abyste tenkovrstvou lazuru použili v případě nového a méně vyschlého dřeva.

Možností jsou také olejové lazury

Další možností, jak ochránit venkovní dřevěný nábytek, jsou speciální olejové lazury. Předností tohoto typu nátěru je, že je plně transparentní, a tak na dřevu zůstane přirozená kresba. Dřevo si navíc zachová stále stejnou barvu, nebude vlivem slunečního záření šednout.

Tak jako tomu bylo u předchozích typů lazur, i tato chrání povrch dřeva před veškerými povětrnostními vlivy. Aplikaci olejových lazur lze navíc provést i na ne zcela suché dřevo. Díky tomu se nestane, že by vám dřevo pod nátěrem začalo zahnívat. S olejovou lazurou můžete pracovat také za chladného počasí, dešti nebo sněhu se však vyvarujte.

Několik tipů k aplikaci nátěru

Před samotnou aplikací nátěru dřevěnou plochu vždy očistěte. V případě renovace dřevěného nábytku je potřeba původní nátěr zcela odstranit. K tomu vám poslouží například vibrační bruska nebo smirkový papír. Povrch dřeva poté vysajte, abyste jej zbavili smítek.

Co se týká lazur, nejlepší je nanášet je štětcem. Ideální je si nanést silnou vrstvu, kterou budete následně roztírat po celé ploše. Lazury se dobře vsakují, pokud by však na povrchu zůstaly přebytečné kapky, odstraňte je savou utěrkou. Dále čtěte: Dopřejte balkonovým rostlinám během léta tuto péči a kvést vám budou i během podzimu.

Zdroj: drevostavitel.cz, keliwood.cz, ireceptar.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu