Život v zahradě vrcholí. Co je důležité udělat v srpnu

Zahrada 16. srpna 2021 | 10:10 — Anna Novotná
Léto spěje ke svému závěru, dny se zkracují, rána bývají chladnější. Než se však o slovo přihlásí podzim, který nám dovolí na zahradě trochu polevit s úsilím, stále je před námi spousta práce. I když víceméně té příjemnější, jako je sběr úrody. Není to však jediná činnost, kterou vaše zahrada ve vrcholícím létě potřebuje.
Další 3 fotografie v galerii
Prořezání stromů je důležité / Depositphotos

V srpnu zahrady hrají všemi barvami. Ke kvetoucím letničkám se pomalu začínají přidávat podzimní trvalky nebo bobule okrasných dřevin. S těmito žádnou práci mít nebudete, ale stále jsou místa na zahradě, které vaši ruku budou potřebovat.

Okrasná zahrada

U jehličnatých plotů ve třetím roce jejich růstu proveďte řez postranních výhonů, ale boční strany by neměly tvořit rovnou plochu. Výšku plotu upravujte až tehdy, když doroste do požadované výšky. Pokud máte živý plot z listnatých dřevin, měli byste provést druhý řez v období vegetace.

Druhý řez, i když ne tak hluboký jako první, byste měli dopřát růžím. Nastává vhodné období pro přesazování kosatců a pivoněk. Je čas i na množení balkonovek, jako jsou pelargonie a fuchsie. Pustit se můžete do sběru okrasných trav, které později využijete do suchých vazeb. Pokud plánujete výsadbu jehličnanů nebo stálezelených dřevin, měli byste to stihnout do konce srpna, aby do zimy stihly dobře zakořenit. Koncem měsíce pak přijde čas vysazovat jarní cibuloviny, například sněženky, bledule, narcisy a tulipány.

Chraňte, saďte a očkujte

Ovocná zahrada v srpnu patří k nejobletovanějším. Sklízejí se poslední jahody a maliny, dozrávají ostružiny a hroznové víno. Jeho plody je nutné chránit proti náletu ptáků překrytím sítí. Spadané ovoce vysbírejte a hoďte na kompost. Po sklizni je důležité prořezat maliny, ostružiny, rybíz a angrešt. Srpen je vhodným měsícem pro výsadbu jahodníků. Je také nutné dokončit očkování jabloní, hrušní, třešní, višní, meruněk a broskvoní. Při delším suchu je také vhodné zalít stromy, které v období tvorby plodů potřebují hodně vody.

Co sadit pro druhou sklizeň

V tomto období se sklízí česnek, cibule, listová a košťálová zelenina. Cibuli a česnek očistěte a nechejte asi měsíc proschnout pod přístřeškem. Sbírají se také bylinky, které se mohou nasušit nebo jinak zpracovat. Vysévat můžete špenát, ředkvičky či mrkev. U tyčkových rajčat zaštípněte vrcholky rostlin, kde se už nestihnou vytvořit plody, o to dříve dozrají zelená rajčata. Čtěte také: Modro-fialové potraviny jsou nejzdravější, s hubnutím pomohou oranžové.

Zdroj: Gardeners World.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu