Kompostujte svoje domácí odpadky. Je to snadné a efektivní

Zahrada 22. srpna 2021 | 13:49 — Mirka Malá
Kompostování domácích odpadků není zatím nijak rozšířenou záležitostí. Přitom je to skvělá věc. Kompost je totiž organický materiál, který lze přidat do půdy, aby pomohl rostlinám růst. To znamená, že vypěstujete více zeleniny a vašim květinám se bude lépe dařit. A co víc, přispějete malinko k ochraně životního prostředí.
Další 3 fotografie v galerii
Kompost je dobrá věc jak pro vaši domácnost, tak pro vaši zahradu / Depositphotos

Kompostování domácích odpadků má ještě jeden dobrý efekt: vašeho domácího odpadu budete mít znatelně méně. Přitom kompostování není nic složitého.

Co všechno můžete doma kompostovat

Zbytky potravin a odpad ze zahrady bude zřejmě největším procentem vašeho kompostového materiálu. Do kompostu ale můžete dát třeba i takové věci, jako jsou staré noviny nebo dokonce vlasy.

Mezi hlavní potravinový materiál na kompost patří ovocné a zeleninové slupky, zbytky hub, vaječné skořápky, chléb, obiloviny a těstoviny, kávová sedlina či sypané čaje a čajové sáčky. Ze zahrady můžete kompostovat samozřejmě trávu, listí, zbytky dřevěného uhlí a piliny. A na kompost dokonce patří i noviny, lepenka, vlasy, recyklovatelné papírové tašky, párátka a samozřejmě i řezané květiny.

Co na kompost nepatří

I když jsou biologicky rozložitelné, mléčné nebo živočišné produkty začnou zapáchat a přitahovat škůdce, proto je vyhoďte do popelnice. Totéž platí pro tuky a oleje. Na kompost nedávejte ani rostliny ze zahrady, které jsou napadeny některými ze škůdců, protože ti by váš kompost kontaminovali.

Na kompost nepatří ani kosti, vaječné bílky nebo žloutky. Napadené rostlinky či popel z kamen, pokud topíte byť jen částečně uhlím. A je samozřejmostí, že na kompost nebudete vylévat ani různé chemikálie, anebo tam házet různé plastové věci.

Jak si založíte kompost na zahradě

Poté, co si pořídíte kompostovací nádobu nebo si ji vyrobíte sami třeba z dřevěných prken, vyvažujte tzv. zelené a hnědé odpady. Správný poměr pro kompostovou kompozici jsou zhruba dvě třetiny hnědé hmoty, tedy zahradního odpadu, a třetina zelené hmoty, tedy zbytky jídla nebo čerstvé rostliny. Udržování rovnováhy je důležité, protože hnědé materiály jsou bohaté na uhlík, živé organismy, které štěpí zbytky, a zelené materiály zase dodávají dusík, což je klíč k budování buněčné struktury vaší nové půdy.

Nezapomínejte na fakt, že váš kompost také potřebuje kyslík. Bez vzduchu začne váš kompost hnít a páchnout, takže jej občas promíchejte lopatou nebo vidlemi. Ideálně alespoň jednou za měsíc.

Materiál z kompostu klidně používejte na zahradě. Můžete jej promíchat s půdou v záhonech, anebo jím záhony posypat. Pamatujte, že kompost nenahrazuje půdu, ale spíše funguje jako přírodní hnojivo, které živí vaši půdu a rostliny, proto jej přidávejte několikrát ročně, abyste na své zahradě dosáhli těch nejlepších výsledků při pěstování ovoce, zeleniny a květin. Dále čtěte: Zajistěte si bohatou úrodu malin a rybízu napřesrok. Tyto kroky rozhodně nezanedbejte.

Zdroj: Good House Keeping.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu