Motýl, který v zimě létá do teplých krajů a umí pískat. Ne, to není vtip a můžete ho objevit i ve vaší zahradě

Zahrada 15. září 2021 | 08:49 — Kateřina Kofroňová
Krásného motýla s typickou kresbou na hlavě můžete potkat v našich zahradách do podzimu. Možná správně soudíte, že se jedná o lišaje smrtihlava, který je naším největším lišajem. Ačkoliv si lidé dříve mysleli, že spatřit lišaje smrtihlava přinese neštěstí končící smrtí jich samotných nebo jejich blízkých, opak je pravdou. Je naprosto neškodný vám i vaší zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Vzácného motýla není potřeba se i přes hrozivý vzhled bát / Depositphotos

Stejně jako se na zimu stěhují některé druhy našich ptáků na jih, stěhuje se i lišaj smrtihlav. Tento druh bohužel není uzpůsoben k přežití zimy v našich podmínkách, tudíž pokud se stihne vylíhnout do konce podzimu, odletí na jih společně se stěhovavými ptáky.

Lišaj smrtihlav získal jméno podle lebky, kterou připomíná skvrna na jeho hrudi. Patří k největším motýlům v Evropě a je největším lišajem u nás. Přední křídla dosahují délky až 65 milimetrů, což znamená rozpětí křídel až 13 centimetrů. Možná jste nikdy neměli možnost ho spatřit, protože kresba předních křídel velmi věrně napodobuje kůru stromů. I v případě, že motýl sedí na kmeni přímo proti vám, s největší pravděpodobností jej nespatříte.

Skvělý letec

Lišaj smrtihlav je perfektním letcem, který dokáže uletět až 4 500 kilometrů, přičemž je schopen maximální rychlosti až 54 kilometrů v hodině. Je schopen k nám dolétnout z oblastí severní Afriky a jižní Evropy, rozmnožit se zde a jeho potomci poté na podzim odlétají zpět. To znamená, že se u nás nachází dvě generace lišajů smrtihlavů. Jejich výskyt u nás se liší podle toho, zda bylo studené či teplé období. V teplých letech přilétá velký počet jedinců, zatímco v chladných letech je přílet minimální.

Vzácné setkání

Potkáte-li na zahradě lišaje smrtihlava, mějte na paměti, že se jedná o jedno z nejvzácnějších setkání na vašem pozemku, jelikož k vám přiletěl z velké dálky a vybral si právě vás. Dospělí jedinci létají především v nočních hodinách za světlem, takže je můžete spatřit například u venkovního osvětlení na vaší terase nebo vám může omylem vlétnout do bytu otevřeným oknem či balkonovými dveřmi. Stejně tak zajímavé je setkání s housenkou tohoto obdivuhodného druhu, která je velmi atraktivně vybarvená a tvarovaná a měří téměř 15 centimetrů.

Pískající motýl

Pokud se cítí ohrožen, snaží se co nejvíce využít momentu překvapení, jelikož je i přes svou velikost prakticky bezbranný. Nejdříve rychle roztáhne přední křídla, ukáže žlutě zbarvený pruhovaný zadeček, pak zadní křídla a nakonec začne vydávat pískavý zvuk. Dříve tuto schopnost lidé spojovali s různými kouzly, před kterými se bránili tak, že motýla chytili a přibili na dveře.

Nebojte se o úrodu

Rozhodně nemusíte mít strach, že by vám tento krásný a ohromný motýl udělal na zahradě jakoukoliv velkou škodu. Nejraději má ale brambory, kustovnici, tabák, konopí, oleandr či durman. Takže o rajčata nemusíte mít strach. Housenky si stravu příliš nevybírají, snědí téměř cokoliv, ale větší škody v zahradách nikdy nepůsobí. Lišaj má ale rád i med a nejednou se stalo, že kvůli němu vnikl až do včelího úlu. Jeho smrtící pověst ho však v těchto případech dožene, ovšem ne v jeho prospěch, nýbrž ve prospěch včel. Včelaři pak nacházejí pouze jeho torzo a myslí si, že jejich úl napadla obří sršeň. Psali jsme také: Čím na zahradu přilákat krásné a užitečné motýly? Víme, díky čemu se k vám budou rádi vracet.

Zdroj: breedingbutterflies.com, wildlifeinsight.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu