Generální úklid zahrady a příprava na novou sezonu. Důležité úkony nutné udělat před zimou

Zahrada 08. října 2021 | 10:47 — Veronika Prášilová
Ze zahrad mizí poslední kusy ovoce a zeleniny, finišuje zavařování a uskladňování výpěstků na zimu. Kdo by si myslel, že teď přijdou na řadu romantické sedánky v zahradě poseté pestrobarevným listím a zalité slábnoucími paprsky slunce, ten by se divil. Provést velký podzimní úklid a připravit zahradu na zimu je opravdová fuška. A nesmí se na nic zapomenout.
Další 3 fotografie v galerii
Napněte síly, letošní práce na zahradě jdou do finále / Depositphotos

Je potřeba se postarat o listí a trávník, prořezat keře a stromy, zkrátit některé druhy květin, věnovat pozornost kompostu a zasadit některé druhy zeleniny.

Aby listí nedusilo trávník

Trávník by před zimou měl zůstat čistý, to znamená průběžně odstraňovat listí, spadané větve a zaměřit se i na mech. Jen tak můžeme na jaře počítat s krásným hustým pažitem. Vrstva listí by totiž bránila trávníku dýchat a přístupu světla, což by mohlo vést k jeho degradaci. Pod vlhkým listím navíc hrozí množení houbovitých a bakteriálních chorob. Část listí však můžete přesunout pod keře, které pomůže chránit před promrznutím. Na jaře se pak rozkládající listí postará o přírodní hnojení. Trávník byste měli posekat naposledy v polovině října, aby do zimy stihl trochu obrůst.

Ořez stromů a keřů

Podzimní řez by měl být pouze zdravotní, to znamená odstranit suché, nemocné nebo odumírající větve. U keřů je to složitější. Ať už jde o okrasné nebo ovocné, každý druh má svá pravidla a je dobré si nastudovat přímo ta, která se vás týkají. Ozdobné trávy naopak nestříháme, jen svážeme. Suchá stébla chrání rostlinu před vymrznutím.

Větve využijete na mulč

Když se vám podaří nasbírat větší množství větví, mohli byste je mulčovačem proměnit v kvalitní surovinu. Listnatý mulč můžete použít prakticky na celou zahradu, jehličnatý se vzhledem ke své vyšší kyselosti hodí například k azalkám nebo rododendronům.

Založte si kompost

Jestli ještě nemáte kompostovací místo, podzim je ideální dobou pro jeho založení. Ze zahrady totiž odstraníte hodně bioodpadu, který by byla škoda vyhodit nebo spálit. Kompost zakládejte na rovné ploše, aby tlení probíhalo rovnoměrně a tlak byl ve všech místech stejný. Do kompostu patří tráva, listí, větvičky nebo zbytky rostlin. Vrstvy by měly mít kolem 20 cm, proložit je můžete hnojem a hašeným vápnem, které kompost zbaví nepříjemného zápachu.

Schovejte zahradní nábytek

I když je často zahradní nábytek odolný vůči povětrnostním vlivům, je lepší jej na zimu uschovat. Pokud tuto možnost nemáte, rozhodně jej alespoň přikryjte igelitovými přehozy, které jsou dostání v různých rozměrech. Nábytek před tím očistěte od hrubých nečistot a v případě přírodních materiálů ošetřete. Přečtěte si jak se správně starat o zahradní nábytek. Pokud máte zahradní jezírko, je to další, ale neméně důležitá práce. Jak jej připravit na zimu píšeme zde.

Květiny chraňte před mrazem

Balkonovky a květiny v nádobách přeneste z venku pokud možno do chladné světlé místnosti. Ty, které zůstanou venku, překryjte nebo obalte textilií. Volně pěstované trvalky chraňte smrkovým chvojím, ale až se uloží k zimnímu spánku, tedy během listopadu.

Připravte se na jaro

Nové ovocné stromy a keře je možné sázet od poloviny října až do prvních mrazů. Jde především o jabloně, hrušně, višně, třešně a další. Vysadit můžete i některé léčivé keře jako hloh či rakytník. Do záhonků zasaďte česnek, vysejte ranou karotku, ředkvičky, cibuli, salát a některé druhy košťálovin. Tím si zajistíte odolnou a brzkou úrodu.

Zdroj: Growing rooms.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu