Šípky dokáží výrazně pomoci s imunitou. Nálož zdraví z české přírody musíte hlavně správně usušit
Malé červenooranžové plody jsou plné zdraví prospěšných látek, které se při vhodném zpracování uchovají po celou zimu.
Vitaminová a minerální bomba
Asi každý ví, že šípky jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Není však jediným bojovníkem za zdraví a celkové posílení imunity. Šípky obsahují také vitaminy A (betakaroten), B, E a K. Z minerálních látek pak vápník, hořčík, fosfor, zinek či železo. To samozřejmě naši předkové nevěděli, přesto se o jeho léčivých účincích zmiňovali již v herbářích z 11. století.
Jaké plody sbírat
Jako u jiných plodů se doporučuje i šípky sbírat raději v přírodě než ve městech či podél silnic. Šípky se dají sbírat od podzimu až do zimy. Nevadí jim ani první mrazíky, pokud jsou však plody změklé, jsou již přemrznuté. Takové už se nehodí na sušení, ale můžete si z nich udělat například marmeládu, sirup nebo víno. Sbírat byste neměli šípky jakkoliv poškozené nebo se skvrnami.
Tip
Na sběr šípků vyrazte s košíkem, papírovou nebo plátěnou taškou, aby se vám nezapařily. Vezměte si také zahradnické nebo jiné pevné rukavice kvůli trnům.
Šetrné metody zpracování
Aby si šípky uchovaly co nejvíce cenných látek, neměly by projít úpravou o teplotě vyšší než 60 stupňů Celsia. Ideální je sušení, které by na rozdíl od jiných plodů a bylin mělo proběhnout co nejrychleji. Proto je vhodné použít sušičku ovoce, která nabízí kontrolovanou teplotu sušení a odvod vlhkosti. Další možností je sušení v troubě. Před tím je dobré plody propláchnout studenou vodou. Poté je rozložte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Teplotu nastavte na 60 stupňů Celsia a nechejte pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.
Jak poznat správně usušené plody
Občas šípky prohoďte obracečkou. Hotové budou, až když změní barvu na tmavě červenou, jejich slupka ztvrdne, trochu se scvrkne a uvnitř budou šípky úplně suché. Pokud je budete skladovat v uzavíratelných nádobách, nechejte je ještě chvíli na vzdušném místě, zabráníte tak jejich případnému zapaření. Poté je uložte na tmavém místě. Přihodit k nim můžete i sáček s absorpčními kuličkami, který občas vyměňte. Skladovat je můžete také v papírovém nebo plátěném sáčku na suchém větraném místě. Čtěte také: Lák z okurek má celou řadu využití. Pomůže například proti nachlazení nebo zklidní rozbouřený žaludek.
Nechejte to na přírodě
Jestliže nemáte možnost sušení v troubě, nebo nechcete riskovat tepelné poškození plodů, můžete je usušit také přirozeným způsobem. Šípky vysypejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem nebo drátěný rošt. Za krásného počasí je sušte venku, v opačném případě je dejte na suché větrané místo. Počítejte však s poměrně dlouhou dobou sušení. To je důležité především tehdy, budete-li je skladovat v uzavíratelných nádobách.
Zdroj: Verywell Health.