Vše co potřebujete vědět, když vybíráte sněhovou frézu. Každá se hodí na jiný sníh i terén

Zahrada 12. prosince 2021 | 18:54 — Kateřina Kofroňová
Výběr správné sněhové frézy může být náročný úkol. Existuje obrovský výběr jedno, dvou a třístupňových modelů v různých šířkách a se závratnou řadou funkcí. Není ale jedno, kterou z nich vyberete. Nové modely navíc nabízejí celou řadu funkcí jako vyhřívání rukojeti či posilovač řízení.
Na zahradu je sněhová fréza skvělým pomocníkem / Pixabay

Ideální je vždy nakupovat sněhové frézy ještě před začátkem zimní sezony. Prodejny s tímto zbožím nabízejí různé předsezonní slevy a jakmile se začne z nebe sypat sníh, všechny slevy končí a může se i stát, že se nejoblíbenější modely brzy vyprodají.

Sněhové frézy pomohou především s úklidem větší plochy, na kterou běžné hrablo již nestačí. Šetří tak nejen čas, ale také zbytečnou dřinu. A podle čeho vybírat? Výběr frézy závisí na typu povrchu a frekvenci úklidu.

Sněhové frézy se liší podle výkonu motoru, šíře a výše záběru, typu šneku, který nabírá sníh, vzdálenosti odhozu sněhu, a především podle množství a kvality sněhu, se kterým si poradí. Zejména na základě těchto kritérií proto vybírejte frézu, která bude vašim potřebám nejlépe vyhovovat.

Vybrat si můžete od menších a levnějších elektrických fréz přes akumulátorové frézy až po silné benzínové. Elektrické frézy zpravidla bývají řešeny jako jednostupňové. To znamená, že šnek frézy v jediném stupni sníh nabírá i odhazuje. Jsou vhodné pro odklízení neušlapaného sněhu na menších plochách. Tyto frézy jsou lehké, snadno ovladatelné, ovšem výkon se nemůže rovnat silnějším dvoustupňovým frézám. Dvoustupňová fréza v prvním stupni pomocí pevného ocelového šneku odkrojí a nahrne i zhutnělý sníh k lopatkám druhého stupně, které sníh dále podrtí a komínem odhodí i do vzdálenosti více než 10 m. Díky většímu záběru a výkonu jsou proto dvoustupňové frézy vhodné i na úklid větších ploch v oblastech, kde pravidelná nadílka sněhu není ničím výjimečným.

Jednostupňová sněhová fréza

Jednostupňová sněhová fréza má jeden vysokorychlostní šnek, který seškrabává sníh ze země a vyhání jej nahoru přes vyhazovací skluz. Jednostupňové stroje jsou navrženy tak, aby zvládly průměrnou hloubku sněhu až 15 centimetrů. Dokážou rozdrtit a odstranit i zhutněný sníh. Jsou vhodné především na rovné plochy, do svahů se hodí lépe dvou nebo třístupňové stroje.

Dvoustupňová sněhová fréza

Dvoustupňové stroje sbírají sníh a přesouvají jej do středu krytu. Poté se sníh natlačí do vysokorychlostního oběžného kola, které jej pohání ven skluzem. Jsou navrženy tak, aby zvládly hloubku sněhu až 30 centimetrů a většina z nich je samohybná s několika nastavitelnými rychlostmi. Zhutněný sníh a led odstraní mnohem snadněji, rychleji a dokážou odklidit více sněhu za kratší dobu.

Třístupňová sněhová fréza

Třístupňové stroje vhánějí sníh do oběžného kola rychleji než typický dvoustupňový stroj. Třístupňová sněhová fréza tedy dokáže přesunout více sněhu a zvládne to v rekordním čase. Třístupňová sněhová fréza dokáže odstranit těžký sníh téměř o 50 procent rychleji než stejně velký dvoustupňový stroj. Je určena pro silné sněhové srážky do 45 centimetrů a jsou vhodné i do terénů. Také by vás mohlo zajímat: Jednoduché, chytré a netradiční triky, jak doma šetřit vodou. Inspirujte se tím, jak to dělají v zahraničí.

Zdroj: familyhandyman.com, TZ Hecht.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu