Dopřejte jahodám nyní v březnu péči v podobě stříhání, kypření a hnojení. Odmění se vám bohatou úrodou

Zahrada 05. března 2022 | 07:57 — Zuzana Procházková
Březen je měsícem, kdy se jahody probouzí ze zimního spánku. Pokud si je pěstujete na zahrádce, pak byste jim právě v tomto období měli poskytnout takzvanou jarní péči. Ta podpoří jejich prosperitu a zajistí bohatou úrodu v létě.
Další 3 fotografie v galerii
Bohatou úrodu jahod si zajistíte díky správné jarní péči o jahodníky / Depositphotos

Jahody se jistě řadí mezi ty nejoblíbenější sladké plody na zahradě. Doma vypěstované jahody nemají s těmi kupovanými nic společného, a právě proto jsou jahody téměř na každé zahrádce. Abyste se však v létě mohli těšit z bohaté úrody, je potřeba jahodám zejména v březnu, kdy se probouzí k životu, poskytnout náležitou péči. Kolem jahodníků je nutné nakypřit půdu, dále je nezbytné jahodníky přihnojit a nakonec odstranit staré listy.

Ostříhání jahodníků

Prvním krokem jarní péče o jahodníky je jejich ostříhání, respektive odstranění starých listů. Nejprve je však potřeba zkontrolovat srdíčka jahodníků. Jestliže mrzlo dlouhou dobu, a zároveň nebyl žádný sníh, pak se může stát, že srdíčko jahodníku vymrzne, což znamená, že na jaře jahodník nevyraší. Tyto jahodníky je poté potřeba nahradit novými sazenicemi, které jste si buď uchovali z léta po odplození jahodníků, nebo máte nové zakoupené. Staré, zaschlé a shnilé listy odstříhávejte až poté, co srdéčka jahodníku mírně vyraší. Tyto listy můžete dát do kompostu.

Prokypření půdy

Poté, co jste zkontrolovali srdéčka jahodníků, odstranili sazenice, které jsou vymrzlé a zbavili se všech starých listů, pak přichází na řadu nakypření zeminy okolo rostlin. Nejlepší volbou je použít ruční nářadí, abyste se vyvarovali poničení rostlin. Pochopitelně pokud máte záhony rozlehlé, pak je možné použít na nakypření půdy elektrickou nožovou plečku, se kterou se snadno pracuje. Ať zvolíte jakýkoli prostředek, vždy dávejte pozor, do jaké hloubky kypříte, abyste nepoškodili kořeny jahodníků.

Hnojení jahodníků

Jakmile budete mít půdu kolem jahodníků prokypřenou, pak přichází na řadu jejich hnojení. Pokud byste náhodou chtěli nejprve hnojit a až poté půdu nakypřit, pak volte ideálně granulované hnojivo určené pro jahodníky nebo pelety z kravského hnojení. V každém případě vždy dodržuje dané množství a návod na obalu hnojiva. Existují také hnojiva pro jahody v kapalné formě, které se velmi dobře aplikuje. Tato hnojiva však používejte vždy po nakypření půdy. Po aplikaci hnojiva nezapomeňte jahodníky i okolní půdu důkladně zalít.

Ochrana záhonů díky textilii

Jakmile budete mít výše popsanou péči okolo jahodníku hotovou, pak je vhodné sáhnout po netkané propustné textilii, která ochrání záhony před plevelem, a ušetří vám tak spousty práce s údržbou. Netkanou textilii můžete pořídit bílou nebo černou. A jelikož je propustná, tak skrz ni můžete bez problémů zalévat. Půda se pod textilií navíc lépe zahřívá a zamezuje růstu plevelu na minimum. Netkaná textilie je k zakoupení buď už s připravenými výřezy pro jahodníky, nebo bez. Jestliže už máte jahodníky na záhonu, pak je jistě lepší volit textilii bez výřezů a poté si je podle potřeby vašeho záhony vystřihnout.

Kromě netkané textilie lze použít i další materiály, jako například mulč, slámu, seno či na drobno posekanou trávu. V každém případě je u těchto materiálů potřeba volit vrstvu vždy tenčí, jelikož vysoká vrstva snižuje propustnost vody, navíc by mohlo docházet ke vzniku plísní. Dále čtěte: Únor je ideálním měsícem k prořezání ovocných stromů a keřů. Zajistíte si tak bohatou úrodu ovoce.

Zdroj: izahradkar.cz, strawberryplants.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu