Poznávací test rostlin kvetoucích na začátku jara. Zkuste si rozpomenout na ty nejznámější

Zahrada 14. března 2022 | 13:14 — Zuzana Procházková
Jaro je za chvíli tady. Slunce však už nyní pomalu probouzí přírodu k životu. Venku jsou první kvítka, pupeny a kousky zeleně. Víte, jaké rostlinky kvetou v březnu jako první? Zkuste si rozpomenout. Máme pro vás poznávací test těch nejznámějších.
Další 4 fotografie v galerii
Prvosenka jarní neboli petrklíč vykvétá mezi prvními rostlinami na jaře / Pixabay

Jarní období je pro mnohé tím nejkrásnějším. Všechno se začíná zelenat a kvést. Mezi první jarní posly se řadí zejména několik rostlin, které by všichni měli znát. Jsou významné i z toho důvodu, že dávají zahrádkářům a pěstitelům vědět, že nastal začátek vegetačního období a je potřeba se dát do práce. Vyzkoušejte si na jednoduchém testu, nakolik tyto jarní květiny znáte. Odpovědi najdete na konci článku.

1. Kvetoucí bylina na jaře mezi prvními

Skutečnost, že vykvétá mezi prvními na jaře, má již ve svém názvu. Jedná se o léčivou trvalku, jež se dožívá i padesáti let. Látky obsažené v této rostlině pomáhají při zánětech dýchacích cest, a proto se z ní hojně připravuje léčivý čaj. Co se výšky týká, tak dosahuje až 25 cm. Má nádherné voňavé žluté květy, který vyrůstají na konci oddenku jedním směrem. Hybridy této kvetoucí byliny jsou velmi častými okrasnými květinami, kterých je už před začátkem jara v květinářství nespočet a mají spousty barevných variant květů.

2. Drobná květinka, která nese barvu v názvu

Pokud bychom vám sdělili, jakou barvu mají její květy, pak byste ji hned uhodli. Jedná se o drobnou, nádhernou rostlinu, příbuznou maceškám. S nimi má společné to, že miluje vlhko a chlad. Tak jako v předchozím případě je i tato rostlina pěstována jako okrasná. Navíc nádherně vonní, což má také v názvu. Ale to už bylo nápověd dost.

3. Březnová významná léčivá bylina

Tato významná léčivá bylina vykvétá jen na začátku jara. Pyšní se žlutými květy, které na ní uvidíte dřív, než vyrostou listy. Jedná se o důležitou léčivku, která se používá zejména při kašli a zánětu horních cest dýchacích. Kromě toho zmírňuje astma.

4. Nezmar kvetoucí od února do listopadu

Jedná se o léčivou trvalku, jejíž drobné květy se otáčejí za sluncem jako slunečnice. Rostlina je odolná vůči mírnému mrazu, a pokud je zima mírnější, pak ji můžete vídat i v prosinci. Pokud ještě nevíte, tak nápověda s barvou květu vám jistě poradí. Okvětní lístky má tato trvalka bílé a středová část je žlutá. Latinsky se tato květina nazývá Bellis perennis.

5. Léčivá bylina světlých lesů

Poslední rostlinou je starobylá léčivka s latinským názvem Pulmonaria officinalis. Tuto krásnou bylinu najdete především v hájích či světlých lesích. Její kvítka, která rostou na dlouhém stonku se střídavými lístky, jsou fialové a růžové barvy. Jak už z názvu vyplývá, tato léčivka se používá zejména při onemocnění průdušek a dýchacích cest, ale uplatňuje se i v léčbě hnisajících ran či hemoroidů. Dále čtěte: Indigo Rose, Sweet Aperitif a další tipy na nejplodnější a nejchutnější odrůdy rajčat, které jsou ideální k pěstování na zahradě.

Zde si můžete zkontrolovat odpovědi

1. Prvosenka jarní
2. Fialka neboli violka vonná
3. Podběl lékařský
4. Sedmikráska chudobka
5. Plicník lékařský

Zdroj: botanika.wendys.cz, living.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu