Správný střih levandule vám v létě zajistí záplavou krásných voňavých květů

Zahrada 30. dubna 2022 | 09:26 — Zuzana Procházková
Levandule je velmi oblíbená a krásná rostlina, jejíž intenzivní vůni rozpozná každý už z dálky. Pokud ji pěstujete na zahradě, nezapomeňte ji včas správně zastřihnout. Jen díky tomu se vám v létě odmění doslova záplavou nádherných květů.
Další 3 fotografie v galerii
Levandule je nádherně kvetoucí rostlinou, jejíž vůni pozná každý / Pixabay

Levandule si již dávno získala nezastupitelné místo na našich zahradách či balkónech, a to zejména díky nádhernému bohatému kvetení a intenzivní charakteristické vůni. Kromě toho se o ní dá také říct, že je rostlinou velmi univerzální, neboť vám bude prospívat téměř všude. Je však potřeba jí dopřát správnou péči.

Levandule není trvalka

Mnozí se mylně domnívají, že je levandule trvalkou. To však není pravda. Levandule je totiž polokeř, přičemž pochází z francouzského Středomoří. Řadí se k suchomilným rostlinám a potřebuje dostatek slunečního svitu. Kromě toho je ještě důležitou podmínkou pro pěstování dobře propustná půda. Rozhodně by její kořeny neměly nikdy stát v mokru. To by vám příliš neprospívala.

Kdy sázet levanduli

Jestliže letos teprve plánujete vysadit levanduli na zahradu, tak rozhodně počkejte až po posledních ranních mrazíkách, které bývají až do první poloviny května. Je to z toho důvodu, že by mrazy mohly levanduli velmi uškodit. Vysazujte tedy až v průběhu druhé poloviny května. Díky tomu jí dodáte ty nejlepší podmínky k zakořenění.

Hnojení a zalévání levandule

Jakmile budete mít levanduli zasazenou, tak vás jistě bude zajímat, jak často ji zalévat a přihnojovat. Zde tedy moc práce mít nebudete. Levandule si totiž vystačí opravdu jen s občasnou zálivkou a hnojit ji nemusíte téměř nikdy.

Proč levanduli zastřihávat

Nyní se už dostáváme k poslednímu bodu, a tím je každoroční zastřihávání levandule. To je stěžejní zejména proto, aby bohatě kvetla a lépe prosperovala. Díky zastřihování také zabraňujete předčasnému stárnutí levandule a jejímu dřevnatění. Pochopitelně se zatřihávání týká levandulí, které máte zasazené minimálně od minulého roku. Letos na jaře zasazené levandule rozhodně nestříhejte.

Jak levanduli zastřihnout

A jak tedy na samotné stříhání levandule? Co se času týká, pak je přelom dubna a května ideální dobou k tomuto úkonu. Nehrozí už totiž hluboké mrazy a zastřiženým větvičkám případný přízemní mrazík neublíží. Rostlinu zastřihněte o 10 až 15 centimetrů na všech loňských větvičkách. Dejte si pozor, abyste nezasáhli hluboko do dřeva. Na konci srpna, se poté provádí druhý letní střih, kdy se však odstraňují jen stonky a květy. Dále čtěte: Jak založit zahrádku na balkóně. Vypěstuje si meruňky, cukety i lahodná rajčátka.

Zdroj: lavenderconnection.com, thespruce.com, homesandgardens.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu