Pěstování petúnií: Správné místo výsadby, hnojení a zalévání zajistí bohaté květenství

Zahrada 11. srpna 2023 | 15:33 — Pavla Krejčí
Okenní parapet zářící všemi barvami – to je sen mnoha nadšených pěstitelů květin. Lze toho docílit opravdu jednoduše. A díky krásným petúniím, které nejsou vůbec složité na pěstování. Velmi rychle se můžete těšit ze záplavy květů.
Petúnie oplývají nadherným květenstvím / Pixabay

Krásné, moderní a poměrně nenáročné – tak by se stručně daly charakterizovat petúnie. Pokud opravdu toužíte po nádherné dekoraci vašich parapetů, jsou tím správným krokem při zkrášlování domu a jeho okolí. K udržení krásné terasy či balkonu stačí následovat několik základních kroků – výběr vhodné zeminy a místa umístění, dále pravidelná zálivka a kvalitní hnojení. Pokud dodržíte tyto nejzásadnější aspekty při pěstování, petúnie se vám odvděčí záplavou barevných květů.

Druhy petúnií

Petúnie původně přišly z Jižní Ameriky. V tamějších podmínkách jsou pěstovány jako víceleté rostliny, u nás však máme pouze jednoleté. Přestože existuje nespočet odrůd, které vznikly šlechtěním, rozdělují se do čtyř základních skupin.

  • Multiflora – cca 30 cm vysoké, odolné, rychlé kvetou, ideální pro záhonovou výsadbu
  • Grandiflora – velké květy o průměru 10 cm, cca 40 cm vysoké rostliny, vhodné pro záhony i truhlíky
  • Nana – cca 30 vysoké keříky, odolné, často jsou kříženy s jinými skupinami
  • Pendula – převislý druh, nejoblíbenější, bohaté květenství, mimořádné odolné, vhodné do truhlíků

Výsadba a volba stanoviště

Jestliže si příliš nevěříte v pěstování přímo od semínka, zakupte si jednoduše sazeničky nebo již rozkvetlé rostlinky a ulehčete si práci. K pěstování ideálně poslouží truhlík dlouhý 1 metr. Do něj vysazujeme zhruba 8-10 rostlinek.

Petúnie vyžadují teplé a slunné místo. Měly by však být dobře chráněné před deštěm. Pokud budou často vystavovány lijákům, mohlo by dojít k jejich poškození nebo hnilobě kořenů. Důležité však je, aby nebyly nikde schovány. Bez vhodného přístupu vzduchu podléhají riziku napadení šedou plísní. Rada pěstitelů zní, najděte kompromis dle podmínek, které máte k dispozici.

Zalévejte správně a s mírou

Pokud umístíte petúnie na místo, které je vystavené přímému slunečnému světlu, zalévejte je minimálně každé dva dny. Pokud přichází opravdu perné a horké léto, uzpůsobte zalévání podmínkám. Dlouhé období sucha jim nesvědčí a pro zajištění bohatého květenství potřebují hodně vody. Pokud se květiny nachází na stinném místě, zalévejte méně. V opačném případě by mohlo dojít k hnilobě kořenů.

Jaké vybrat hnojivo?

Pamatujte na to, že petúniím nevyhovuje zásaditá půda, která zamezuje přístupu železa. Květiny kvůli tomu ztrácí barvu a nemusí správně růst. Proto je pro petúnie důležité hnojení. Nejideálnějším řešením je jednou týdně hnojit kvalitním vícesložkovým hnojivem, které je bohaté na vápník a železo. Květinám tak zajistíte správný růst a bohatou úrodu květů.

Choroby a škůdci

Ohrožení petúnií spočívá v napadení savým hmyzem. Nejčastěji útočí škůdci jako jsou mšice, svilušky nebo molice. Nejúčinnějším řešením problému je ochranný postřik, který opakovaně aplikujete na rostlinky. Pokud chcete zamezit chorobám, dodržujte rady při pěstování. Vyhnete se tak bakteriovým a houbovým nemocem. Psali jsme také: Dopřejte si bohatou úrodu sladkých melounů. Potřebují především dostatek světla a tepla

Autorský článek, další zdroj: abecedazahrada.cz, receptyprimanapadu.cz
 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu