Když nerostou a nedozrávají okurky, přidejte k nim osvědčené hnojivo z amoniaku, které zrychlí jejich vývoj
Okurka setá (Cucumis sativus) je rostlinou patřící do čeledi tykvovité. Její původ můžeme hledat ve vlhkých a teplých krajích Indie a Číny, odkud byly okurky brzy rozšířeny do celého světa. Obecně bychom je mohli rozdělit do dvou hlavních skupin, a to okurky nakládačky a okurky salátové. Celkově je však v dnešní době více jak sto různých odrůd. Je tedy rozhodně, z čeho vybírat, a pěstitelům se meze nekladou.
Proč je důležité hnojení
Mnohým zahrádkářům se však může zdát, že je pěstování okurek tak trochu alchymie. A to z mnoha důvodů. Dle specialisty na zahradnictví Jana Zahradníka je „pro okurky je zcela stěžejní správné hnojení, díky kterému budou mít okurky správně vyvinuté a adekvátně velké listy. Pochopitelně rostlina poté může ve větší míře těžit z fotosyntézy.“ A proč je fotosyntéza tak důležitá? Během ní se totiž v zelených pletivech rostlin tvoří glukóza a jiné látky podporující vývoj a chuď plodů.
Elixír na podporu vývoje okurek
Pakliže vás nyní v srpnu trápí zpomalený růst okurek a nedozrávání plodů, připravte si toto osvědčené hnojivo našich babiček, které významně podpoří jejich vývoj. Navíc budou okurky odolnější vůči různým škůdcům a chorobám. A jak na to? Připravte si deset litrů vody a v ní rozmíchejte následující tři složky:
- 2 polévkové lžíce amoniaku
- 2 polévkové lžíce kyseliny salicylové
- 2 gramy kyseliny jantarové
Důkladně promíchejte a máte hotovo. Hnojte jako postřik na listy jemným rozprašovačem. Dbejte však na to, abyste před aplikací tohoto hnojiva okurky nejdříve důkladně zalili. Poté, za dvě hodiny, aplikujte postřik. Tento způsob zajistí rychlejší vstřebávání živin rostlinou.
Systematická sklizeň okurek
Jestliže pěstujete okurky, pak byste měli vědět, že plodí v tzv. vlnách. To znamená, že nasazení prvních plodů dochází k dočasnému útlumu rychlosti jejich růstu a kvetení. Z toho důvodu je potřeba okurky systematicky sklízet, a to vždy dříve, než v nich dozrají semínka. V opačném případě budou okurky méně chutnější a dost možná i více hořké. Nezapomeňte se držet ještě posledního pravidla, a to sklízet plody vždy ráno, kdy jsou pevnější. Dále čtěte: Namnožte si své muškáty. Nastal ideální čas odebrat řízky.
Autorský článek, další zdroj: theyardandgarden.com.