Pěstujte libeček. Získáte tím bylinu, která skvěle ochutí maso, ale pomáhá léčit artrózu i dnu
Z moderní kuchyně se libeček lékařský trochu vytratil, naproti tomu ve středověku nechyběl v žádné bylinkové zahrádce. Tato bylinka nabízí mnohostranné využití. Daruje polévce, masu či obyčejnému máslu tu pravou a silnou chuť. Ale v lékařství je používána jako lék s velkým množstvím zdravotních účinků, například podporuje správnou funkci ledvin nebo zdravou obranyschopnost. A to není vše, co jste možná o této bylince nevěděli.
Výborný na trávení
Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého žaludku” po jídle a pomalým zažíváním. Pokud vás trápí nafouklé břicho, sáhněte po libečku. Tato bylina také obsahuje eugenol, quercetin a limonen. Studie zaměřené na limonen prokázaly, že pomáhá zmírnit podráždění napříč celý tělem se speciálním zaměřením na záněty tlustého střeva.
Bojuje proti salmonele
Čerstvý čaj připravený z libečku má močopudné účinky. Takže jej lze doporučit při detoxikaci organismu, dokáže totiž tělo zbavit škodlivin. Vědci objevili, že libeček je velice efektivní v boji proti organismům jako je E. coli, Salmonela, H. pylori a H. influenzae.
Lék na klouby
Výluhem z libečku si můžete léčit kloubní potíže, jako je revma, dna nebo artróza. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má ovšem kořen. Ten lze jíst také čerstvý. Stačí jej povařit jako klasickou zeleninu a přidat například do polévky.
Proti zahlenění
Možná, že jste nevěděli, že libeček obsahuje eukalyptus, který pomáhá zmírňovat podráždění plic a zlepšuje jejich stav. Tradiční medicína užívá libeček k redukci hlenu, pomáhá zlepšit dýchání a výměnu kyslíku v organismu.
Zmírní alergie
Libeček má také výrazný zklidňující efekt při alergiích. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku, tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí na některé složky přírody. Takže pokud vás tuto pylovou sezonu trápí alergie, dopřejte si libeček.
Jak pěstovat
Libečku se nejlépe daří na slunném, ale i poměrně stinném stanovišti. Dosahuje výšky až 1,5 metru. Semena se vysévají na podzim nebo na jaře do rýhy asi 1 cm hluboko. Jakmile lze semenáčky uchopit do prstů, vyjednotíme je na 30 cm, nebo je přesadíme na konečné stanoviště rovněž ve sponu 30 x 30 cm. Zkuste jej také pěstovat na balkoně. Rady, jak na to, jsme psali zde. Natě otrhávejte podle potřeby. Během léta odstraňujte stonky vybíhající do květu. Pak si z něj můžete připravit čaj, dát jej do salátu a nebo si z něj udělat třeba domácí maggi.
Recept
Libeček nakrájejte na malé kousky, prosolte jej a zalijte olejem. Pak vše dobře napěchujte do sklenice. Čím více a pečlivěji budete mačkat, tím více získáte šťávy s vůní maggi. Po naplnění celé sklenice ještě zalijte olejem. Hotový výrobek skladujte v chladničce.