Znáte Kavkazský špenát? Salátový hit míří do českých zahrad, stačí ho vysít jen jedenkrát
Pěstování Kavkazského špenátu je poměrně snadné, ovšem je potřeba dodržet několik zásad, aby rostlina prospívala. Už jen klíčení je docela věda, ale ne zase taková, abyste ji nezvládli i vy.
Kde se vzal Kavkazský špenát
Jak už jsme naznačili, domovem rostliny rodu Habilitzia je pohoří Kavkaz, kde jej objevil v 18. století botanik Carl Ludwig von Hablitz, po kterém dostala své latinské jméno. Nalezneme ji klidně v nadmořských výškách přesahujících dva tisíce metrů, kde přečká tuhé zimy. Ty naše, české, ji tedy nemohou nijak ohrozit. I to je jeden z důvodů, proč si tuto rostlinu oblíbili nejprve v nedaleké Severní Evropě, a nyní také u nás.
Kavkazský špenát (Hablitzia tamnoides, anglicky Caucasian spinach) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), je tedy příbuzným s mangoldem, merlíkem, řepou nebo lebedou. Je bohatý na karotenoidy, vitamin B12, hořčík, vápník, fosfor či zinek.
V kuchyni s ním můžete naložit podobně jako se špenátem – čerstvé lístky se hodí do zeleninových salátů, na výrobu pesta, můžete je dusit, přidávat do nádivek a na zimu zamrazit. Je vhodný i pro ty, kteří mají citlivější zažívání, a taky pro děti. Má totiž velmi nízký obsah dusičnanů i kyseliny šťavelové.
Aby vám Kavkazský špenát vyklíčil
Pro klíčení vyžaduje Kavkazský špenát velmi nízké teploty, mezi 5-10 stupni Celsia, což byste venku po zimě jen těžko uhlídali, protože v noci ještě může mrznout. Kam tedy se semínky? Šup s nimi do lednice!
Semínka vysejte do rozměrnější misky na substrát vhodný ke klíčení a zasypejte je asi dvoucentimetrovou vrstvou zeminy. Opatrně zvlhčete nebo postříkejte rozprašovačem a vložte do horní části lednice. Zeminu udržujte mírně vlhkou a vyhlížejte klíčky. Ty by měly vyrazit do tří týdnů. Pak misku přemístěte na okno do chladné místnosti s dostatkem světla, ale nikoli na přímé slunce.
Najděte mu místo v zahradě
Kavkazský špenát bude nejvíce prospívat ve stínu, dokonce mu nevadí ani severní strana domu, kde se jiným rostlinám nedaří. Může být i třeba ve stínu stromů. Vyhovuje mu propustná půda, a každopádně mu musíte zajistit oporu, protože může dorůst až do třímetrové výšky. Místo vybírejte z rozmyslem, protože jde o trvalku, a tam, kde ji zasadíte, může být její místo už napořád.
V prvním roce nepočítejte s velkou úrodou, pár lístků na ochutnání si ale určitě utrhnete. Rostlina si potřebuje vytvořit silný kořenový systém, aby v pořádku přečkala zimu. Příští jaro už ale po opadnutí sněhu začnou ze země rašit nové výhonky, které se vám odmění svou zelenou krásou a lahodnou chutí. Ta kupodivu není vůbec hořká, o to víc vám bude Kavkazský špenát chutnat jen tak zasyrova.
Na co si dát pozor
Vaše nová ozdoba zahrady nemá ráda plevel a slimáky, kterým velmi chutná. Proto doporučujeme pravidelně její okolí plít a kolem rostlinek nasypat písek nebo rozdrcené vaječné skořápky. A jestli byste si chtěli zahradu obohatit o další zajímavou rostlinu, která nejen skvěle vypadá, ale i nádherně voní a má široké využití, přečtěte si, jak úspěšně vysadit a pěstovat levanduli.