Bylinky s vůní ovoce aneb svěží zahrádka na okenním parapetu
Určitě stojí za to, založit si malou bylinkovou zahrádku, klidně i na okenním parapetu.
Ovocná šalvěj (Salvia dorisiana) pochází ze Střední Ameriky a od května do října ocení umístění na prosluněné terase. Kdykoli z ní můžeme otrhat pár lístků a dopřát si její nezaměnitelné aroma ananasu, sladkých broskví nebo černého rybízu. U ananasové šalvěje (Salvia elegans‚ Scarlet Pineapple) si musíme na ohnivě červené květy počkat až do října, ovšem na světlém místě pro přezimování s teplotou 5 až 10 °C je budeme moci obdivovat po mnoho týdnů. Tyto poměrně vysoké keře dorůstají až 1,5 metru. Na jaře potřebují výrazně zastřihnout a přesadit do větší nádoby.
Citronová máta (Mentha x piperin, varieta citrata) je naopak mrazuvzdorná a daří se jí i v polostínu. Dorůstá do výšky 20 až 50 centimetrů, vyžaduje slunné stanoviště či polostín a humózní půdu. Všechny druhy jsou mrazuvzdorné až do -28 °C. Obsahuje mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, takže úspěšně eliminuje nepříjemné svědění, mírné bolesti či podráždění. Odvar je výborný k výplachům při bolestech zubů a dásní, čerstvé lístky, přidané do koupele, mají osvěžující účinky. Máta zaručeně pomáhá při všech druzích žaludečních potíží včetně nevolností při kocovině, zlepšuje chuť k jídlu, a dokonce má i mírné afrodiziakální účinky. Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících a nápojích, skvěle poslouží k ozdobení pokrmů.
Bazalka (Ocimum) je nejvíc rozšířená v Africe a Jižní Americe, několik druhů se však pěstuje po celém světě. Daří se jí výhradně v teplých, slunných a chráněných polohách, protože vyžaduje pět hodin slunečního svitu denně a teplotu nad 10 °C. Stálezelené aromatické rostliny nebo keře, porostlé chloupky, milují dobře odvodněnou půdu. Většina druhů obsahuje v listech 0,3 až 1,5 procenta oleje, některé druhy dokonce až 3 procenta. Bazalkový olej, získávaný ze semen lisovaných zastudena, obsahuje hlavně linalool, využívaný v kosmetických produktech i jako insekticid, estragol, jenž je základem estragonového oleje, a kafr, hojně využívaný v lékařství a aromaterapii. Bazalka se využívá jako zelenina a koření v gastronomii, pro okrasné účely i v náboženství.