Nasbírejte si šípky do zásoby. Poradíme, jak jim zachovat co nejvíce vitaminu C
Abychom si v zimě mohli dopřávat skvělou chuť a hlavně léčivou sílu šípkového čaje, je dobré mít v zásobě alespoň kolem litru usušených plodů. Kvůli sběru šípků nemusíte chodit příliš daleko. Růže šípková (Rosa canina) je nejběžnějším evropským keřem, roste od nížin až po horské oblasti. Ovšem i okrasné keřové růže dávají šípky, které mají stejný obsah cenných léčivých látek, jako mají šípky růže plané.
Sbírejte opatrně, sušte rychle
Jak asi každý ví, šípková růže má velké množství trnů, proto bychom si na výpravu měli vzít nejen nůžky, kterým šetrně zralé plody odstřihneme, ale raději nezapomeňme ani na rukavice a oblečme se do něčeho staršího, kde nějaký ten trhanec nebude vadit. Věnujte také pozornost místu, kde keř vyrostl. U silnice by plody jistě obsahovaly navíc ještě nepotřebné olovo, a u polí, kde se práškuje a hnojí, zase škodlivé pesticidy.
Šípky sbírejte dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitaminu C klesá. Pouze pro zavařování nebo na přípravu marmelády jsou vhodné i změklé plody lehce přešlé mrazem. Nasbírané šípky probereme a zbavíme zbytků stopek a okvětí. Proces sušení by měl být co nejrychlejší, aby se ztratilo co nejméně vitaminu C, použijeme tedy sušičku nebo troubu a teplotu nastavíme na 60 ºC. Sušení můžeme urychlit i tak, že jednotlivé šípky namáčkneme nebo rozkrojíme. Opravdu důkladně usušené je přesypeme do dobře těsnící sklenice a uskladníme v temnu. Ideální doba pro jejich skladování je maximálně jeden rok. Šípky můžete i zamrazit (například v mikrotenových sáčcích) a využít je později v zimě, stále budou obsahovat mnoho vitaminu C.
Šípkový čaj
Bylinkáři doporučují pití odvaru z šípků například při zánětu močových cest nebo při zácpách. Čaj můžete připravit i z celých šípků, ale pro jejich louhování potřebujete výrazně víc času. Suché plody vložíte do nádoby se studenou vodou (ideálně třeba večer před ranním vařením čaje), ráno vodu přivedete do varu, asi 10 minut povaříte, odstavíte stranou a během dne postupně naléváte čaj do hrnků a pijete. Šípky zůstanou celou dobu v nádobě a budou se louhovat. Ani po vypití veškerého čaje šípky nevyhazujte, čaj z nich můžete uvařit ještě nejméně 2x – neztratí nic ze své barvy ani chuti.
Šípková marmeláda
Na tuto pochoutku budete potřebovat asi hodinu času na přípravu a 45 minut na vaření. Výsledek ale stojí za to! Na 1 kilogram šípkového protlaku potřebujete půl kilogramu cukru. Podle tradičních receptů je nutné nejdříve každý šípek očistit, podélně rozpůlit a lžičkou nebo nožem odstranit všechny chloupky a jadérka. Připravené šípky pořádně opereme, nasypeme do velkého kastrolu, zalijeme vodou a povaříme několik minut tak, aby změkly. Hrnec odstavíme, šípky s vodou rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto. Zvážíme, přidáme adekvátní množství cukru (lepší je samozřejmě třtinový) a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru. Pokud si troufnete na přípravu šípkového oleje pro dokonalou pleť i vlasy, psali jsme zde.
Věděli jste, že šípky...
- Zvyšují odolnost organismu proti infekcím a intoxikacím.
- Pozitivně působí na močové cesty.
- Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Podporují léčbu aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenů.
- Zabraňují zadržování tekutin v těle.
- Napomáhají při silné menstruaci.