I zaneřáděnou kuchyň lze uklidit rychle a efektivně

Dům 10. února 2020 | 13:06 — Helena Malá
Pokud máte pocit, že vaše kuchyň potřebuje generální úklid, pusťte se směle do toho. Poradíme vám pár tipů, jak úklid provést rychle a hlavně efektivně. Při gruntování vám pomohou i zdánlivé maličkosti.
Další 3 fotografie v galerii
Velký úklid kuchyně je lepší si rozdělit do více etap / Depositphotos

Provětrat všechny skříně a poličky si čas od času žádá každá kuchyň, ať už v ní děláte pořádek pravidelně či jen občas. Řada lidí nechává velký úklid kuchyně na víkend, jenže pak si dva dny zaslouženého volna vůbec neužijete. Lepší je proto rozdělit generální očistu kuchyně na více částí. Jeden den pokliďte zásuvky, další se zaměřte třeba na myčku. V týdnu tak postupně větší úkoly zvládnete během hodinky a v pátek či v sobotu už vám zbyde pouze otřít dvířka, desku a setřít podlahy.

Lednici provoní káva

Chladničky a mrazáky mají mnozí tendenci během běžných úklidů obvykle opomíjet. Přitom kvalita skladování čerstvých potravin je zcela zásadní pro jejich zdravotní nezávadnost. Alespoň jednou měsíčně proto lednici projděte a zkontrolujte, co v ní máte. Při velkém úklidu vyskládejte všechny potraviny, utřete poličky i stěny. Pokud je potřeba, nechte roztát námrazu.

Mrazák ale rozmrazte určitě. K čištění používejte měkkou houbičku namočenou v jaru, na stěny pak můžete použít speciální antibakteriální přípravky. Vystačíte si ale i s octem zředěným vodou. Nezapomeňte vyčistit i odtokový kanálek a těsnění. Potraviny zpět skládejte v čistých obalech. Vytvořte si také postup, podle kterého budete různé typy potravin do lednice řadit. Minimálně by ale mělo platit, že produkty s blížícím se datem spotřeby posunete dopředu, abyste po nich sáhli co nejdřív. 

Pokud chcete, aby vám lednice voněla, do zadní části umístěte talířek či misku s trochou namleté kávy. Pohltí nechtěné pachy a chladničku vám příjemně provoní.

Sporák čistěte zatepla

Sporák patří k věcem, které se vyplatí umývat průběžně. Ideálně jej proto čistěte hned po použití, dokud je ještě teplý. Pokud ale nemáte přes týden čas a zaschly vám na sporáku zbytky, nechte je nejprve rozmočit. Buď na ně nastříkejte přípravek na sporáky, nebo skvrny navlhčete vlažnou vodou s jarem. Každopádně ale nikdy varnou desku nedrhněte drátěnkou či jinými ostrými předměty. Při důkladnějším úklidu vyčistěte i spáry okolo sporáku.

Dřez leštěte do sucha

Na vyčištění dřezu použijte přípravky vhodné na daný typ materiálu. Můžete zkusit i domácí přípravek z prášku do pečiva, dvou lžic soli a tří až čtyř lžic octa. Tuto pastu pak stačí po deseti minutách spláchnout horkou vodou. Zároveň tím pročistíte i odtok. Po opláchnutí nezapomeňte dřez vytřít do sucha. Zabráníte tím vznikání skvrn od vodního kamene. A pokud chcete voňavý odtok, vymačkejte do něj citronovou šťávu. 

Troubu nechejte napěnit

Pokud nemáte troubu se samočisticím programem, pak ji nejrychleji vyčistíte přípravkem k údržbě trouby. Čističe jsou obvykle ve formě pěny, kterou rovnoměrně naneste po povrchu trouby a nechejte zahřát. Následně pěnu spolu s mastnotou a špínou pouze setřete. Pokud chcete čistit ekologičtěji, vyrobte si obdobný přípravek z vody a mýdla. Na závěr můžete nechat v troubě mírně zahřát vodu s octem a tím spotřebič vydezinfikovat. 

Na kuchyňskou linku s kastilským mýdlem

Linku je potřeba stírat pravidelně po každém použití. Při běžné údržbě si vystačíte s měkkou houbičkou a trochou saponátu či mýdla. Setřít nečistoty můžete i vlhčenými ubrousky. Vždy ale záleží především na tom, z jakého materiálu pracovní desku máte. Obecně platí, že u laminátů je třeba dávat pozor na možné poškrábání. Dřevo byste měli pravidelně impregnovat, abyste vytvořili ochrannou vrstvu. A na mramor nikdy nepoužívejte přípravky s kyselinou. Mramorovou desku můžou poškodit i některé kyselé potraviny.

Pokud máte laminátovou kuchyňskou pracovní desku, můžete si z litru horké vody, tří lžic kastilského mýdla a dvou kapek citronového esenciálního oleje vytvořit čistič k oživení a osvěžení pracovního prostoru. Do směsi namáčejte hadřík z mikrovlákna, a nakonec setřete desku ještě čistou vodou. O tom, jak pečovat o dřevěnou pracovní desku, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu