Velkoformátové obklady a dlažby se nehodí jen do velkých prostor. Opticky zvětší i malé místnosti

Dům 10. dubna 2021 | 09:44 — Helena Malá
Velkoformátové dlažby a obklady se hodí především do moderního interiéru. A je jedno, zda je dáte do komerčních prostor, nebo doma do obýváku, kuchyně či koupelny. Jejich obrovskou výhodou je nadčasovost a také to, že sluší velkým i malým místnostem.
Dalších 5 fotografií v galerii
Velké rozměry dlažby působí celistvým dojmem a hodí se i do malých místností / Pixabay

Velkoformátové dlažby lze položit nejen na podlahu, ale klidně i stěny nebo na strop. Mají celou řadu předností.

Zvětší prostor

Velkoformátová dlažba dokáže opticky zvětšit malý prostor. Může se to na první pohled zdát paradoxní, ale je to tak. Malé kachličky totiž malou místnost mohou vizuálně rozdělit na ještě menší části, což podstatně více upozorní na její rozměry. Kdežto obklady a dlažby velkých formátů prostor opticky sjednotí a vytvoří z něj jeden harmonický celek.

Snadno je udržíte v čistotě

Velkoformátové obklady jsou v oblibě také kvůli minimalizování počtu spár. Takovéto řešení utváří dojem jednolitosti a celistvosti. Minimalizace množství spár však má i výhody praktické -  čištění dlažeb a obkladů je rychlejší a snazší, protože se nečistoty ve spárách nehromadí. Pořídit lze i bezespárové obklady s kalibrovanou hranou, kde se spáry vlastně nenacházejí vůbec. Tyto obklady jsou ale nejen značně nákladné, avšak prodraží se u nich také pokládka a lepení.

Vytvoří dojem luxusu 

Velký rozměr obkladů působí luxusně a reprezentativně. Je to dáno tím, že na velkém rozměru mnohem víc vynikne konkrétní design obkladů a dlažeb než na malých kachličkách – ať už ve vzhledu kamene, dřeva, kovu či betonu. Pomocí digitální technologie dokáží výrobci velkoformátovým obkladům a dlažbám vtisknout dokonalou podobu přírodních materiálů, která směle konkuruje své přírodní předloze.

Nabízí různé rozměry i tloušťky

Velkoformátové obklady a dlažby mohou mít různé rozměry, odstíny, provedení povrchu a být v lesku či matu. Za velkoformátové jsou považovány zpravidla dlaždice o rozměrech od 30 x 60 cm. Na trhu jsou dostupné jak čtvercové, tak i obdélníkové typy o rozměrech nad 30 x 80 cm nebo 80 x 80 cm. Výjimkou ale nejsou ani mohutné 60 x 120 cm či dokonce 160 x 320 cm, které jsou těmi nejluxusnějšími.

Mají široké uplatnění

Dlažby velkých rozměrů jsou opravdu univerzální. Můžete jimi obložit koupelnu, kuchyň, položit ji na podlahu, ale klidně i jako ideální designový prvek do hlavního obytného interiéru. Dále ji můžete použít jako obklad do předsíně nebo na dvířka kuchyňské linky či lednice, která tím získá zajímavý vzhled. O tom, jak do malého bytu vybrat pohodlnou sedačku, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu