Nechtěný hmyz. Poznejte, zda vás doma navštívili potemníci, štěnice nebo spížní červotoči

Dům 23. srpna 2021 | 14:00 — Anna Novotná
I přes pravidelný úklid a snahu o maximální hygienu se může stát, že se vám v domácnosti objeví nechtěný hmyz. S některými neškodnými druhy si nemusíte lámat hlavu a zbavíte se jich lehce, ale jsou i takové, které mohou vyvolat alergické reakce, nebo kvůli nim budete muset zlikvidovat své zásoby potravin.
Nikdo je doma nechce, bohužel občas jejich návštěvu absolvuje asi každý / Shutterstock

Jejich přítomnost nemusí být patrná na první pohled, ale není radno podceňovat varovné signály značící, že se u vás hodlají zabydlet.

Zásoby putují do koše

Mezi nejčastější návštěvníky míst, kde se skladují potraviny, patří takzvaný červotoč spížní. Své o tom ví v potravinářských provozech, jako jsou pekárny nebo sklady a prodejny potravin. Jeho larvám neunikne prakticky jakékoliv jídlo, ke kterému se má možnost dostat. Směle se pustí nejen do tvrdého pečiva, ale například i do koření nebo zvířecích granulí. Může se však pustit i do sušených květin nebo knih. Bílých larev si často nevšimnete, dospělých jedinců rozhodně ano. Jde o maximálně půl centimetru velké brouky žlutohnědé barvy s válcovitým tělem pokrytým jemným ochlupením, kteří umí létat.

Problém je, že jim nedělá potíž dostat se do papírových či plastových obalů, v nichž jsou patrné okrouhlé výletové otvory a dírky. Jestliže je zaregistrujete, důkladně si prohlédněte své zásoby nejen sypkých potravin. Jakmile objevíte larvy, nebo dokonce již dospělé jedince, bez milosti se pusťte do čistky. Ponechte si skutečně jen potraviny v pevných obalech, jako jsou sklenice nebo konzervy. Ostatní raději bez milosti vyhoďte a místo důsledně vydezinfikujte. Pokud by se situace opakovala, kontaktujte desinsekční firmu.

Není kmín jako kmín

Dalším nepříjemným návštěvníkem spíží a skříněk s potravinami jsou potemníci skladištní. Připomínají zrnka kmínu, což vás zprvu nemusí nijak překvapit. Do domácnosti se nejčastěji dostanou v sypkých potravinách přinesených z obchodu. Pokud si jich všimnete, opět všechny své zásoby důkladně zkontrolujte a při jakémkoliv podezření neváhejte danou potravinu vyhodit. I v tomto případě se doporučuje všechny potraviny vystěhovat, místo vydezinfikovat a poté potraviny náchylné k napadení skladovat nejlépe v průhledných skleněných nebo plastových dobře uzavíratelných dózách. Čtěte také: Co se stane s vaším tělem a psychikou, když nemáte dlouho sex.

Na vlastní kůži

Nestává se to pouze v amerických filmech, i v našich končinách se občas objeví štěnice. Do domácnosti se mohou dostat například v kufru z dovolené nebo ze společné chodby v bytovém domě. O jejich přítomnosti svědčí černé tečky na podlaze nebo nábytku. Můžete také zaznamenat červené pupínky s tmavší tečkou uprostřed na své kůži. Svědí jako bodnutí od komára, ale prozradí je právě vzhled skvrn. Štěnice jsou brouci se třemi páry nohou a čtyřčlánkovými tykadly. Při jakémkoliv podezření na jejich výskyt neprodleně kontaktujte specializovanou firmu, která jediná zaručí jejich spolehllivou likvidaci.

Zdroj: Family handyman.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu