Kočičí trávicí ústrojí je velmi citlivé. Zánětu žaludku se ale předcházet dá

Mazlíčci 17. dubna 2021 | 13:08 — Klára Sanders
Dobré zažívání je jednou ze základních podmínek pevného zdraví. Trávením a vstřebáváním prospěšných látek z potravy totiž kočky získávají veškeré živiny, které potřebují k tomu, aby byly v dokonalé kondici. Kočičí trávicí ústrojí je však velmi citlivé a jeho funkčnost může být jednoduše narušena. Kvůli tomu pak kočky trpí zažívacími problémy.
Další 3 fotografie v galerii
Zánět žaludku dokáže kočky pořádně potrápit / Pixabay

Tak, jako mají kočky citlivé jazýčky, mají citlivé i trávicí ústrojí. Jakákoliv prudká změna v jejich stravě může mít za následek problémy se zažíváním. Častým problémem u koček je gastritida - zánět žaludku. Touto nemocí trpí kočky, jež se živí potravou obsahující látky, které žaludek neumí dobře strávit, což může vyústit v akutní zánět. Je proto důležité podávat kočkám jen prověřené krmivo, které obsahuje kvalitní a na bílkoviny bohaté suroviny.

Právě bílkoviny jsou pro kočky hodně důležité a je třeba u krmiva sledovat jejich podíl. Měl by být vždy nad 30 %. Naopak soli by mělo být v kočičí stravě co nejméně. Sůl sice kočkám chutná, ale nedělá dobře jejich žaludku a už vůbec ne močovému ústrojí. Pokud vám na kočce opravdu záleží, dopřejte jí granule s označením grain free, tedy krmivo bez obsahu obilovin. Takové krmivo je totiž pro kočky nejlepší. 

Časté zvracení

To, že kočka občas zvrací, je docela běžný jev. Čistí si tak žaludek od nestrávených granulí nebo spolknutých chlupů (především u dlouhosrstých koček). Pokud i váš kočičí parťák častěji zvrací, můžete mu pořídit speciální krmivo, které mu od vzniku tzv. trichobezoárů neboli chomáčků chlupů v žaludku pomůže. Jestli ale vaše kočka zvrací více než třikrát do měsíce, je třeba zbystřit. Taková frekvence zvracení může totiž být známkou závažnějších komplikací, které se obvykle týkají ledvin nebo jater. Při častém zvracení je důležité zajít k veterináři na kontrastní vyšetření trávicího traktu.

Vždy je důležité odhalit příčinu zvracení. Kočce totiž může být špatně i po změně stravy. Buď proto, že jí nové krmivo nechutná, nebo proto, že jste na změnu stravy přešli příliš rychle. Pokud se rozhodnete pro změnu stravy, postupujte zvolna a celý proces si naplánujte na týden. Po malých dávkách zvyšujte podíl nového krmiva a zároveň snižujte podíl původního, až budete na konci týdne kočku krmit výhradně novým krmivem. Přechod někdy může trvat i dva týdny. Jestliže už ale kočka zvrací, nasaďte krátkou hladovku a pak přejděte k typu stravy, na který je zvyklá. A na novou stravu přejděte pozvolným způsobem až ve chvíi, kdy se opět stabilizuje.

Průjem

Zažívací potíže se u koček neprojevují jen zvracením, ale také průjmem. Ten se může dostavit po přežrání, změně stravy i vlivem zkaženého jídla. Jestliže je vaše kočka zvyklá chodit ven, v době průjmu ji alespoň jeden den nechejte jen doma a postarejte se o to, aby měla dostatečný příjem tekutin. Opatřete si také dietní krmivo a to jí podávejte v přibližně polovičních dávkách, než na které je kočka zvyklá. Pokud průjem sužuje vaši kočku déle než dva dny, může to signalizovat závažnější zdravotní problém a je třeba co nejdříve vyhledat pomoc veterináře.

Pozor na tasemnice

Zvláštní pozornost věnujte případu, kdy má kočka průjem a k tomu ji trápí i křeče a celkově je váš mazlíček pohublý. Právě tyto symptomy ukazují na to, že kočka může mít v tenkém střevě tasemnici. Tento parazit odebírá tělu živiny a negativně působí na fungování střev. Tasemnice se nejčastěji vyskytují u koček, které se pohybují venku, kde se nakazí třeba po pozření infikovaného hlodavce. Tasemnici se můžete vyhnout tím, že budete kočku pravidelně alespoň dvakrát do roka odčervovat. Metod odčervení je několik, někomu se osvědčila pasta, další dává přednost tabletám nebo spot-onu. Psali jsme také: Špatná strava škodí nejen páníčkům, ale i jejich kočkám

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu