Ušetřete peníze a vyrobte si tablety do myčky doma. Vyjdou na pár korun

Dům 22. ledna 2020 | 12:37 — Helena Malá
Myčka je už dnes běžnou součástí domácností a aby tento spotřebič dobře fungoval, musíte neustále pořizovat tablety a leštidlo, díky kterým je pak nádobí čisté. I když je seženete v akci, stojí nemalé peníze. Přitom si je můžete doslova za pár korun vyrobit sami doma.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí tablety do myčky vyrobíte za pár korun a budete překvapeni, jak skvěle vám umyjí nádobí / Pinterest

Domácí produkty do myčky ocení i lidé, kteří mají doma tvrdou vodu. Kvůli ní totiž na nádobí vznikají nevzhledné skvrny, s nimi si ale můžete hravě poradit. Stačí leštidlo nahradit surovinou, kterou máte běžně doma.

Lesklé nádobí bez skvrn

Pokud chcete mít krásně lesklé nádobí bez jediné skvrnky, zapomeňte na kupované leštidlo a nahraďte jej obyčejným octem. A je jen na vás, zda použijete klasický vinný nebo raději dáte přednost octu jablečnému. Na jeden mycí cyklus je třeba použít asi půl šálku octa. Místo octa lze použít také kyselinu citronovou. Stačí ji dát do přihrádky určené na tabletu a tu pak vložit do přihrádky, která bývá určena na takzvané předumytí. Tableta a kyselina by neměly být spolu, aby nepůsobily současně, ale nejprve fungovala tableta a teprve pak kyselina citronová.

Domácí tablety do myčky

Výroba domácích tablet není nijak složitá. Budete ale potřebovat ideálně silikonové formičky nebo tvořítko na led. Kromě toho si na asi 20 dávek přichystejte tyto ingredience:

  • 1 hrnek jedlé sody
  • 1 hrnek prací sody
  • 1 hrnek soli
  • 1/4 hrnku kyseliny citronové
  • 1 hrnek vody

Ve velké míse dobře promíchejte jedlou sodu, prací sodu, sůl a kyselinu citronovou. Do suché směsi přilijte hrnek vody. Před promícháním počkejte, než se přestanou tvořit bublinky – trvá to asi minutu. Směsí naplňte formu a každý dílek důkladně upěchujte. Nechte alespoň přes noc odpočívat a schnout. Po vyklepnutí z formiček tablety přemístěte do vzduchotěsné sklenice nebo krabičky, aby nezvlhly. Ocet, sůl i kyselinu citronovou můžete využít i k důkladné očistě myčky nebo pračky, jak na to, jsme psali zde.

Tip: Pokud se vám nechce dělat jednotlivé tablety, nemusíte. Stačí smíchat jedlou a prací sodu se solí a kyselinou citronovou a prášek uchovat ve vzduchotěsné sklenici. Do přihrádky na tabletu pak dejte vždy jednu až dvě lžičky směsi a pro ještě lepší efekt ji můžete zakápnout dvěma kapkami normálního jaru na mytí nádobí.  Více mycího prostředku ale rozhodně nepoužívejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu