Nastává čas jehněčího. Je tradiční, chutné a zdravé
Ve světě poměrně oblíbené jehněčí maso pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Jde o maso velmi kvalitní a zdravé - má zajímavou chuť, je dobře stravitelné, nemá moc tuku a obsahuje spoustu vitaminů i železa, vápníku a fosforu. Díky velkému množství bílkovin je také vhodné i při dietě. Velkou tradici má jehněčí na Valašsku, kde se maso přidávalo k zelí, kapustě i bramborám. O tom, jak si naložit kysané zelí do sklenic, jsme psali zde.
Maso zbavte tuku a servírujte teplé
Skopové maso se vyznačuje typickou příchutí, u křehkého jehněčího je však mnohem slabší. Nejméně cítit je maso jehňat, která se pásla venku. Tradičně se upravuje s česnekem a bylinkami, hodí se k němu výrazný rozmarýn nebo tymián, u nás se používá třeba majoránka. Pokud chcete typickou chuť zeslabit, při přípravě maso odblaňte a zbavte veškerého tuku - právě lůj je nositelem výrazné vůně. Jehněčí vždy podávejte na nahřátých talířích ihned po upečení.
Jehněčímu masu svědčí bylinky, česnek nebo jalovec
K odstranění typického jehněčího aroma je ideální na jeho přípravu použít hodně bylinek, které si s ním díky organickým látkám nejen skvěle poradí, ale s chutí masa se i perfektně skloubí. Ideální je rozmarýn, česnek, majoránka, šalvěj nebo jalovec. I tady ale platí pravidlo, že nic se nemá přehánět, protože by chuť jehněčího mohla vymizet úplně. Toto maso ale skvěle doplní i červené víno, ve kterém jej můžete přes noc marinovat.
Jehněčí ragů na víně
Suroviny:
- 800 g jehněčího plecka
- 80 g slaniny
- mrkev, celer, petržel
- 1 větší cibule
- 80 g oleje
- 1,5 dl červeného vína
- 1 lžíce hladké mouky
- koření: nové koření, pepř, bobkový list, tymián, citron, sůl
- máslo
Postup:
Slaninu nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a koření, osmahneme, pak vložíme na kostky nakrájené maso, krátce opečeme, podlijeme a dusíme doměkka. Když je maso měkké, zaprášíme omáčku moukou, zasmahneme, přidáme víno, lžíci másla, dochutíme a povaříme. Omáčku procedíme a přeléváme přes maso.