S nástupem jara se hodně mluví o vertikutaci. Ne každý ale ví, kdy a hlavně jak ji správně provést

Zahrada 10. března 2020 | 16:16 — Helena Malá
S blížícím se jarem odborníci doporučují majitelům zahrad provést takzvanou vertikutaci trávníku. Jenže i to má svá pravidla. Navíc k dokonalému trávníku jen vertikutace rozhodně nestačí.
Další 3 fotografie v galerii
Vertikutátor dokáže i ze zanedbaného trávníku vykouzlit krásný pažit / Depositphotos

Je pravdou, že pokud se chcete pyšnit krásným a zdravým trávníkem, nestačí jej jen zalévat a pravidelně sekat. Musíte jej také vertikutovat. Jde o provzdušnění trávníku. Ideální je, když k tomuto úkonu přistoupíte dvakrát ročně - na jaře a na podzim.

Vertikutace není vertikulace

I když se o vertikutaci v posledních letech hodně mluví, stále se najdou lidé, kteří toto slovo pořád komolí. Nejčastěji vertikutaci mění za vertikulaci. To je ale nesmysl. Slovo vertikutace pochází z angličtiny a jde o složeninu dvou výrazů - vertical (svislý) a cut (řez).

Významy obou slov přesně vystihují princip vertikutace. Během ní totiž svisle řežete do trávníku. Díky tomu pak váž pažit perfektně vyčistíte, omladíte a ozdravíte.

Dovolte trávníku dýchat

Trávník velmi často zarůstá plevelem a mechem a ze zbytků posečené trávy se v něm tvoří nevzhledná plsť. A pokud se vaše péče omezí jen na sekání a zalévání, trávník začne v plsti kořenit, což vede k tomu, že pažit hůře přijímá živiny z půdy a celkově se takzvaně dusí. To vše vede k tomu, že se na trávníku začnou vytvářet suchá místa nebo hnědé mapy, kde už trávník neroste.

Pomocí vertikutátoru se veškerého plevele, mechu a plsti zbavíte. Zároveň prořežete vrchní vegetační vrstvu a přesekáte travní výběžky, čímž nastartujete obnovu a regeneraci rostlin. Bezprostředně po vertikutaci sice trávník bude vypadat možná hrůzostrašně, ale už po pár týdnech se vám za vaši péči odvděčí zdravějším vzhledem.

Jak vertikutace trávníku pomůže

  • Zvýší cirkulaci čerstvého vzduchu v trávníku.
  • Zajistí trávníku více světla a vody.
  • Zbaví trávník většiny plevele a mechu.
  • Nastartujete růst trávy.

Jak správně vertikutovat

V prvé řadě si musíte pořídit vertikutátor. Stroj připomíná sekačku, ale funguje na jiném principu.

Práci vertikutátorů obstarává rotační hřídel s cca 9 – 16 páry ostrých nožů či drápků. Nože mají hvězdicový nebo trojúhelníkový tvar a během vertikutace se zarývají 2 – 3 mm hluboko do země. Stroje s drápky jsou vhodné spíše jen k čištění trávníku – k vyhrabání mechu a plsti. Pro samotnou vertikutaci vhodné nejsou.

Při vertikutaci pak postupujte stejně jako při sekání trávy sekačkou. U hodně zanedbaných trávníků můžete vertikutovat dvakrát: nejprve podélně po pruzích a pak šikmo do kříže. Nezapomeňte jen správně nastavit nože, hloubka vertikutace musí být maximálně 3 mm.

Výběr stroje je zásadní

Jak už jsme psali výše, vhodnější než stroje s drápky jsou ty s noži. Při výběru vertikutátoru však sledujte i další parametry:

  • pohon (elektrika, akumulátor nebo benzín)
  • šíři záběru (cca 30 – 50 cm)
  • sběrný koš (zda ho stroj má, nebo ne)
  • dostupnost náhradních dílů

Na menší trávníky můžete zvolit elektrický stroj, na větší pozemky se více hodí vertikutátory na benzín, s širším záběrem a dostatečně velkým sběrným košem. A pokud nemáte přístup k elektřině, poohlédněte se po zařízení s akumulátorem. Pokud máte před domem jen opravdu maličký zatravněný prostor, postačí vám i vertikutační hrábě.

Kdy vertikutovat

Nejlepší je provádět vertikutaci dvakrát do roka, na jaře a na podzim. A to u trávníků starých minimálně tři roky.

Na jaře se do vertikutace pusťte v období od konce března do konce dubna, na podzim pak od konce srpna do konce září. Přesný termín zvolte podle počasí i stavu trávníku – například na jaře nesmí být zmrzlý ani podmáčený. Nejlepší je vertikutace v době, kdy tráva začíná rašit.

Trávník vhodný pro vertikutaci by měl mít výšku 3 – 4 cm. Pokud tedy jarní vertikutaci odložíte na později, trávu nejdříve posečte. Stejně postupujte také na podzim.

Jen vertikutace nestačí

Jen samotná vertikutace vám ale dokonalý trávník nezajistí. Po řádném očištění a provzdušnění musíte trávník dosít a následně i pohnojit. Poslouží vám k tomu hnojivo pro výživu nově založených trávníků.

Jednou ročně, ideálně na jaře, pak proveďte i pískování. K tomu vám poslouží křemičitý písek, který zlepšuje vegetační vrstvu i půdní strukturu, zvyšuje propustnost vody a živin a omezuje růst mechů a plevele. Aplikujte asi 3 – 5 litrů na 1 m2 plochy, nejlépe do rýh, které po vertikutaci v trávníku vidíte. Úplně na závěr pak trávník dostatečně zalijte. Rady, jak docílit krásného trávníku, se dočtete i v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu