Když se zhorší chuť kávy z vašeho kávovaru, zbystřete. Možná za to může špatná údržba stroje

Ostatní 24. března 2020 | 08:48 — Helena Malá
Mít doma kávovar, který vám snadno a rychle připraví skvělý nápoj, není dnes už nic výjimečného. Pokud se vám ale zdá, že z ničeho nic už káva nemá tak dobrou chuť jako kdysi, měli byste hledat příčinu. Často se tak může stát například jen proto, že váš přístroj špatně nebo v horším případě vůbec nečistíte.
Další 3 fotografie v galerii
Kávovar je třeba pravidelně čistit, jinak brzy odejde a navíc připravovaný nápoj nebude mít dobrou chuť / Depositphotos

V některých domácnostech se kávovar prakticky nezastaví. Jenže abyste si mohli kávu skutečně vychutnat, musíte se o kávovar pravidelně a hlavně dobře starat. Kromě toho, že zanedbaný stroj má negativní dopad na chuť připravovaného nápoje, tak má neblahý vliv i na jeho životnost.

Kvalitní kávovar nestojí pár korun, a tak se vyplatí o něj pečlivě pečovat. Nestačí jej očistit pouze z vnější strany, mnohem více péče potřebuje jeho vnitřní prostor. Skrývají se v něm všemožné usazeniny, kterých je nutné se zbavit. Jinak totiž ulpívají na topných spirálách a kvůli tomu dochází ke zpomalení ohřevu vody. Navíc jsou také příčinou množení bakterií.

Jak poznat, že je kávovar nutné vyčistit

Ideální je čistit kávovar pravidelně. Že váš přístroj vyžaduje důkladnou očistu, však poznáte i podle některých indicií. Pokud vám totiž už káva nechutná tak, jak by měla, kávovar se nenahřívá, chybí mu potřebný tlak nebo nefunguje tryska na mléko, chyba bude nejspíše v nedostatečném či špatném čištění. V tu chvíli už opravdu není nač čekat. A nemusíte se bát, čištění kávovaru není taková věda, jak se může na první pohled zdát. Většina přístrojů je nastavena tak, aby vás celým procesem čištění intuitivně provedla.

Vodní kámen

Doslova postrachem všech kávovarů je vodní kámen, který se usazuje ve vnitřním okruhu na topných tělesech. To se pak odrazí na nízké životnosti přístroje, protože dochází ke snížení funkčnosti a kvality kávovaru. Vodní usazeniny také snižují rychlost ohřevu vody, kvůli čemuž přístroj spotřebovává více elektrické energie a zbytečně se také „namáhají“ všechny vnitřní součásti espressa.

Tvorba vodního kamene se dá omezit používáním vodního filtru, který také zlepšuje kvalitu vody. Většina moderních automatických kávovarů vám sama ohlásí, že je nutné provést odvápnění. V takovém případě postačí použít výrobcem doporučený odvápňovací přípravek, vložit ho do nádoby s vodou a stisknout tlačítko. U pákových kávovarů ale musíte provést odvápnění sami.

Jak odvápnit kávovar

Pokud funkce upozornění chybí, záleží na vás, jak často se k čištění rozhodnete. Závisí to hlavně na četnosti používání kávovaru a také na tvrdosti vody. Platí, že čím tvrdší voda je, tím častěji bude potřeba kávovar odvápňovat (minimálně 1x za měsíc). Pokud si nejste jisti, zda je vhodná doba na čištění, zaměřte se na to, zda nedochází k prodloužení doby potřebné k přípravě kávovaru. Pokud ano, je nutné provést čištění.

Odvápňovací prostředek nalijte (případně rozpusťte nebo vsypte) do zásobníku na vodu. Vždy se řiďte dávkováním uvedeným na obalu. Zapněte kávovar a po jeho zahřátí nechte část vody protéct. Poté přístroj vypněte a počkejte cca 30 minut, aby mohl přípravek působit. Opět kávovar zapněte a nechte protéci zbylou vodu spolu s odvápňovačem. Na závěr nádrž na vodu vymyjte, naplňte ji čistou vodou a nechejte ji celou protéci kávovarem. Tím se odstraní veškeré zbytky čisticího roztoku.

Čištění automatického kávovaru

Automatické kávovary jsou pro větší uživatelský komfort vybaveny automatickým čisticím programem. Postup čištění se ovšem model od modelu liší, takže je opět nutné držet se instrukcí v manuálu. Použijte vždy pouze ten přípravek, který je doporučován výrobcem, nevhodným čističem byste svůj kávovar mohli poškodit. Speciální přípravky na čištění mohou být ve formě tablet, roztoku nebo prášku.

Každodenní údržba

Do pravidelné každodenní údržby automatického kávovaru patří vyčištění odpadní nádoby na kávovou sedlinu a vyprázdnění a omytí odkapávací misky. Pokud vlastníte přístroj s napěňovačem mléka, je důležité čistit toto příslušenství po každém použití. Vhodné je také vypláchnout nádrž na vodu. Jednou za týden vyjměte, vizuálně zkontrolujte a umyjte spařovací jednotku a očistěte její filtr. Poté ji nechte na vzduchu volně uschnout.

Pohyblivé části lze jednou za čas promazat vazelínou určenou na potravinářské účely, zajistíte tím hladký chod přístroje. Kávovar otřete i zevnitř měkkým navlhčeným hadříkem. Při čištění nepoužívejte žádné agresivní čisticí přípravky.

V tryskách se množí bakterie

Nejnáchylnější na čistotu jsou mléčné trysky. Nejen, že se v nich mohou množit bakterie, ale také může dojít k jejich ucpání. U automatických přístrojů proto proplachujte hadičku na mléko každý den horkou vodou. Jednou za měsíc je vhodné odstranit z mléčného okruhu všechny zbytky mléka tím, že použijete speciální přípravek pro čištění mléčných trysek.

Vaši pozornost si zaslouží také zásobník na kávu, který vytírejte čistou utěrkou, případně ho umyjte čisticím prostředkem doporučený výrobcem. Nezapomínejte ani na parní trysku, kterou vždy naprázdno zmáčkněte a tím ji „profouknete“.

Čistění pákového kávovaru

Také pákový kávovar je potřeba udržovat čistý. Ke každodenní péči patří vyčištění hlavy kávovaru, sítka a páky. Využijte k tomu speciální kartáček, který hlavu kávovaru nepoškrábe a odstraní hrubé zbytky kávy. Při čištění hlavy postupujte následovně. Do páky vložte slepé sítko (záslepku) a pusťte horkou vodu. Opakujte do doby, kdy v páce nejsou žádné zbytky kávy. Následně ještě mokrým hadříkem očistěte těsnění.

Jednou za čas do slepého sítka umístěte čisticí tabletu či práškový čistič (pro čištění pákových kávovarů se používá nejčastěji) a vraťte zpět do hlavy kávovaru, který poté zapněte na dobu uvedenou výrobcem čisticího prostředku. Po vyčištění hlavy slepé sítko vyjměte a důkladně opláchněte. Hadříkem otřete také výpusť páry a odstříkněte naprázdno. To je koneckonců vhodné dělat vždy před každým použitím. Z výdejníku horké vody odčerpejte její dostatečné množství, což byste ostatně měli dělat vždy po zapnutí kávovaru.

Nezapomeňte na parní trysky

Čištění parní trysky proveďte vždy před a po jejím použití - trysku profoukněte a tím ji zbavíte zkondenzované vody. Po použití její povrch otřete vlhkým hadříkem a znova upusťte trochu páry, aby se pročistil i její vnitřek. Jednou za čas nechejte trysku po nějakou dobu ponořenou v čističi. Pro údržbu vnějších částí přístroje můžete využít také baristických vlhčených ubrousků, které celou údržbu usnadní. Očistěte také odkapávací plochu.

V rámci týdenní údržby je vhodné vyčistit pákový kávovar pomocí chemického prostředku. Páky kávovaru a sítka vložte do vody s rozpuštěným čisticím přípravkem, který odstraní všechny kávové usazeniny. Nechejte působit cca 30 minut. Pro důkladnější čištění použijte houbičku, která odstraní usazeniny i ve vnitřní části páky. Na závěr vše důkladně opláchněte pod horkou vodou.

Čištění kapslového kávovaru

V českých domácnostech jsou hojně zastoupeny také kávovary na kapsle a i ty vyžadují údržbu. Majitelé takových přístrojů mohou pro čištění využít čisticí kapsle, které vloží dovnitř stejně jako kapsli na kávu. Na trhu jsou k dispozici také různé čisticí sady a odvápňovače, které váš kávovar udrží v perfektním stavu a vy si tak budete moci vychutnávat stále stejnou chuť i aroma oblíbené kávy.

Babských rad se vyvarujte

Odborníci důrazně varují před různými babskými radami. Jako odvápňovací přípravek se například vůbec nedoporučuje používat ocet nebo kyselinu citronovou. Citlivý vnitřní prostor kávovaru by se mohl poškodit nebo nevratně zničit. Navíc byste v připravené kávě ještě dlouho poté cítili nepříjemný octový zápach. Jinak lze ale ocet použít na ucpané umývadlo, skvrny na koberci i v boji proti molům, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu