Už naši předkové považovali černý bez za všelék. Nasbírejte si bezový květ i listy a využijte sílu této léčivky

Ostatní 24. května 2020 | 10:35 — Anna Novotná
Ne nadarmo se přírodě přezdívá otevřená lékárna světa. Můžete si z ní přinést i zázračný bezový květ, který obsahuje vitaminy C, A, P a skupinu B. Navíc má blahodárné účinky proti bolesti. Už naši předkové považovali černý bez za všelék.
Dalších 6 fotografií v galerii
Květy lze použít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů / JumpStory

Začal kvést černý bez. Byla by škoda tuto léčivku nechat jen tak bez povšimnutí. Keři černého bezu dříve byly připisovány přímo magické účinky. Lidé věřili, že jejich obydlí ochrání před bleskem a dokonce i před čarodějnicemi.

Černý bez svou vůní odpuzuje hmyz a hlodavce a hlavně obsahem zdraví prospěšných látek vám pomůže na mnoho zdravotních neduhů. 

Bezinky působí jako antioxidant, chrání buněčné membrány před působením škodlivých volných radikálů, zpomalují proces stárnutí buněk. Pomohou při posilování imunity, při nachlazení, migrénách i bolestech kloubů a svalů. 

Listy černého bezu proti bolesti

Pokud si z procházky přinesete čerstvé listy bezu, dokážou vám ulevit od bolesti kolen, namožených svalů i kloubů. Obklady z nich ulevují od bolestí také při pohmožděninách a otocích.

Čerstvé listy rozdrťte, semelte nebo naklepte, aby pustily šťávu. Bolestivá místa jimi obložte, přeložte kouskem plátna a uvažte. Zábal nechte působit zhruba hodinu. Výsledkem by měla být znatelná úleva od bolesti. 

Vhodné je také bezové listy nasušit a připravit z nich výluh. Ten je močopudný a čistí krev. Výluh z listu bezu černého pomáhá odvodňovat organismus, je mírně projímavý a pomáhá při detoxikaci a také při zánětech močového ústrojí.

Zdraví prospěšných látek obsahují jak květy, tak i plody bezu černého

Plody bezu černého jsou výborným pomocníkem při posilování imunity, pomohou při nemocech z nachlazení a dobře fungují proti bolestem hlavy a při migrénách. Také jsou přínosné pro trávicí systém, protože mají projímavé účinky. Pomáhají tedy proti zácpě a pomáhají při detoxikaci.

S kašlem a rýmou zatočí bezový sirup

Slouží sice i jako osvěžující limonáda, ale je nutné k němu přistupovat jako k léku a dávkovat jej s rozumem. Jedině za takových podmínek vám bude k užitku. Při bolestech v krku svoji práci odvede odvar z květů, který lze použít jako kloktadlo. Vlažný bezový čaj zase pomáhá při nemocích ledvin a cévních onemocněních. Horký čaj podpoří pocení a vykašlávání. Bojuje i s rýmou, kašlem a při horečce.

Na přípravu lahodného sirupu budete potřebovat

  • čtyřicet kusů bezových květů,
  • dvě lžičky kyseliny citronové,
  • tři kusy citronu
  • dvě kila cukru krupice.

Postup přípravy

Nejprve svařte dva litry vody a po vychladnutí do ní vložte opláchnuté bezové květy, plátky citronu a nechte vyluhovat a odpočinout v lednici.

Druhý den bezově ovoněnou vodu slijte přes sítko do hrnce, přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů a dvě lžičky kyseliny citronové. Obsah lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Sirup v tomto stavu slijte pomocí cedníku do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.

Bezinková tinktura

Bezinková tinktura pomáhá při akutní rýmě, horečnatých onemocněních, zánětech a zahlenění horních cest dýchacích. Pravidelné dlouhodobé užívání se doporučuje při bronchitidě a astmatu a také při revmatickém onemocnění kloubů a svalů.

K výrobě tinktury můžete použít plody čerstvé, sušené i zmrazené. Plody musí být očištěné od stopek. Sušené plody by se před výrobou tinktury měly alespoň na půl dne namočit.

Postup přípravy

Omyté a očištěné bezinky rozmačkejte nebo rozmixujte, naplňte jimi uzavíratelnou sklenici asi centimetr pod okraj a zalijte libovolným alkoholem. Ideální je vodka bez příchutí a bez cukrů.

Závěrem

Na záběr je nutné připomenout, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí, proto je lépe nejíst je syrové, ale zpracovat na marmelády, šťávy, rosoly, tinktury a nebo je usušit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu