Chyby, kvůli kterým jsou ručníky po vyprání tvrdé, na omak nepříjemné a nebo smrdí

Dům 06. června 2020 | 11:21 — Helena Malá
Snad každý člověk někdy v životě zažil, že si koupil nový ručník, který byl hned po prvním vyprání takřka na odpis. Do tvrdého, na omak nepříjemného a mnohdy ještě páchnoucího ručníku se po voňavé koupeli chce utřít málokdo. Víme, v čem byla chyba i jak se jí příště vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Aby byl váš ručník dlouho hebký a měkoučký, musíte vybrat kvalitní a dobře se o něj starat / Depositphotos

Pokud hned po prvním vyprání ručník ztvrdne a ještě navíc nepříjemně zapáchá, je jasné, že jste investovali do nekvalitního výrobku. Je třeba se z chyby poučit a příště se poohlédnout po lepším produktu. Jak ale laik pozná kvalitní ručník? Nebojte, není to zas tak složité.

Gramáž není klíčová

Pokud chcete v obchodě vybrat kvalitní ručník, rozhodně se neřiďte heslem, že čím větší gramáž má, tím lépe. To, zda bude ručník hebký, jemný a bude držet tvar a stálost, není totiž ovlivněno gramáží. Spíše prodlužuje dobu sušení ručníků a při nesprávném praní může způsobit změnu jeho struktury.

Rozhodovat se podle gramáže má své výhody, ale i nevýhody. Gramáž nás informuje o tom, kolik bavlněné příze bylo použité na 1 m2 froté, ale ne o tom, jak kvalitní bavlna byla použita. Běžné gramáže se pohybují od 300 - 600 g/m2.

Klasifikace ručníků podle váhy:

  • lehké (250 – 350 g/m2)
  • střední (350 – 450 g/m2)
  • těžké (450 – 550 g/m2)
  • velmi těžké (nad 550 g/m2)

Co dělá ručník kvalitním

Hlavní účel ručníku je, aby utíral, tedy byl savý. O to se postará přirozená vlastnost suchého trubicovitého bavlněného vlákna, které přirozeně nasává vlhkost. Když chcete mít tedy dobré ručníky, nejlépe tedy ručníky z bavlny, tak musejí být vyrobeny z kvalitní a čisté bavlněné příze. Nejkvalitnější bavlna pochází z Egejského poloostrova a Egypta - oblasti, kde je málo srážek.

Stejně důležitá jsou vlákna použitá na přízi. Jsou buď dlouhá (česaná příze) nebo krátká (vřetenová příze). S vřetenovou přízí se setkáte u pracovních ručníků, ale na doma jsou lepší froté ručníky z dlouhých vláken. Příze z dlouhých vláken má vyšší schopnost nasávat vlhkost, je pevnější a má vyšší životnost.

Vybírejte podle účelu

Při výběru je tedy třeba zvážit účel, pro který budete ručník používat. Je totiž velký rozdíl v péči o různé druhy ručníků a to podle zpracování i materiálů. Pokud hledáte například ručník do dílny nebo pro účely, kde se předpokládá jeho výraznější znečištění, zvolte klasický ručník ze 100% bavlny, který lze prát na 60 stupňů Celsia a díky vyšší teplotě dosáhnete očekávaného výsledku. Klasické bavlněné ručníky tedy skvěle poslouží jako účelový výrobek, kde není prioritou udržení hebkosti ručníku a zachování barevné stálosti.

Pokud však hledáte kvalitní hebký ručník, který vám poskytne maximální možnou péči, poohlédněte se se po ručnících s bambusovým vláknem. Obsahují 70 % bambusového vlákna a 30 % bavlny a vyznačují se především svou hebkostí a nadýchaností. Ručníky z bambusu je vhodné prát na 40 stupňů Celsia, a to hlavně proto, aby nedocházelo k poškození a lámání bambusových vláken. Bambusové ručníky také výrazně rychleji schnou oproti klasickým ručníkům.

Aviváž ručník zničí

Reklamy na člověka útočí ze všech stran, a tak je snadné podlehnout myšlence, že po použití aviváže bude váš ručník ještě jemnější, než kdy byl. Jenže výrobci ručníků tvrdí, že je to velký omyl. Ve skutečnosti má totiž aviváž na ručníky zcela opačný efekt.

Pokud tedy chcete ručníku zachovat co nejdéle jeho dobré vlastnosti, aviváži se vyhněte širokým obloukem. Ta totiž vlákna jen „slepí“ navždy k sobě a ručník nenávratně ztratí svou hebkost a měkkost.

Na žehličku zapomeňte

Kromě toho, že byste neměli při praní ručníků přidávat do pračky aviváž, je třeba se držet ještě jedné rady. Ručníky nikdy nežehlete. Jakmile začnete ručníky žehlit, výrazně jim tím snížíte jejich savost, což není žádoucí. A pokud máte dojem, že ručník zapáchá i po vyprání, zkuste příště do pračky přidat jedlou sodu. Ze sody se dají vyrobit i tablety do myčky, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu