Pokud vám na zahradě roste netřesk, máte hotový poklad. Uleví od bolesti, zbaví vás oparů, cyst i myomů

Zahrada 20. června 2020 | 08:08 — Helena Malá
Netřesk je nenápadná rostlinka, která se objevuje na nejedné zahradě. Dříve lidé věřili, že je ochrání před úderem blesku. To sice nezvládne, ale i tak se vyplatí mít netřesk na zahradě nebo alespoň v květináči. Má totiž ohromné léčivé účinky.
Další 3 fotografie v galerii
Netřesky vypadají krásně a ještě mají ohromné léčivé účinky / Depositphotos

Netřesk si s žádnou jinou rostlinou nespletete. Typické pro netřesk jsou přízemní růžice, které jsou tvořené krátkými a dužnatými listy. Ty jsou špičaté a opravdu silně semknuté k sobě. Nemusí být nutně čistě zelené a mohou je dokonce porůstat bílé pavučinky. Rod netřesků čítá více jak 40 druhů, z nichž vzniklo množství přírodních kříženců. Dalšími druhy přispěli šlechtitelé, takže netřesky existují v tolika formách a kultivarech, že je lze počítat na tisíce.

Netřesk také nádherně kvete. Chochol z květů vyrůstá na dlouhém tlustém stonku, pokrytém stejnými listy, z jakých je tvořena i samotná růžice. Květy mohou mít různou barvu, opět podle druhu (růžovou, bílou, vínovou nebo purpurovou). Vykvétá v létě a na podzim. Po odkvětu hlavní růžice odumírá, v jejím okolí se však velmi rychle tvoří nové.

Konkurent aloe vera

Pokud na vaší zahradě netřesky pěstujete, máte štěstí, protože jde o rostlinu, jejíž léčivé účinky bývají srovnávány se známou aloe vera.

Gel z jejich listů je vhodný k ošetření spálenin, míst po bodnutí hmyzem i k potírání bradavic. Hodí se do osvěžujících koupelí, k čištění pleti i ošetření menších poranění kůže. Změkčuje ztvrdlou kůži na chodidlech i loktech, zjemňuje pokožku rukou.

Pomáhá snižovat stres a zlepšuje imunitu

Netřesk obsahuje mnoho léčivých látek. Mezi ty nejdůležitější patří kyselina mravenčí a jablečná, slizy, pryskyřice, třísloviny, sacharidy, alkaloidy a hořčiny. Netřesk pomáhá snižovat stres, má povzbuzující účinek, podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému, zlepšuje imunitu, mírní vedlejší účinky nejrůznějších terapií (zejména radioterapie či chemoterapie) a má i značné antioxidační účinky.

Zklidňuje podrážděnou pokožku a využívá se i na léčivé obklady. A jeho léčivým vlastnostem neuniknou ani trávicí problémy (nadýmání, zácpa, bolestivé křeče), hemoroidy, průjem, ušní infekce nebo onemocnění dýchací soustavy. Je účinný také proti cystám a myomům.

Netřeskový med

Pokud máte na zahradě netřesku dost, vyrobte si netřeskový med. Budete potřebovat:

  • 250 g čerstvých listů netřesku
  • 500 ml kvalitního medu

Čisté, omyté a osušené listy jemně nasekejte a důkladně promíchejte s medem. Nalijte do sklenice, zavíčkujte a zabalte do potravinářské fólie. Nechte týden odležet. Uchovávejte v chladničce. Vezměte si jednu lžičku každé ráno půl hodiny před snídaní. Netřeskový med posiluje imunitu, čistí tělo od toxinů, mírní zažívací potíže, zácpu a potíže se žaludkem.

Netřeskový olej na bolavé uši

O netřesku je známo, že léčí ušní záněty. Pokud na bolesti uší trpíte, připravte si tento jednoduchý přípravek. Budete potřebovat:

  • 1 lžičku panenského olivového oleje
  • 7 kapek šťávy z listů netřesku

Olej smíchejte se šťávou a vzniklou směs 5× denně kapejte do vnějšího zvukovodu a nechejte 10 minut účinkovat. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty.

Čaj z netřesku

Několik listů netřesku (podle velikosti 4-6) podrťte a zalijte 250 ml vody. Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut na mírném plameni. Nechte vychladnout a sceďte. Pijte 1/4 šálku 3-4krát denně. Tento čaj z netřesku uklidňuje žaludek a střeva a odstraňuje křeče. Pomáhá při problémech s močovými cestami a bolestivé menstruaci. O dalších léčivých rostlinách, které lze pěstovat i na miniskalce, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu