Rozlučte se s rozpáleným bytem. Místnosti lze ochladit i bez použití klimatizační jednotky

Dům 27. června 2020 | 12:46 — Helena Malá
Je vám ve vašem bytě nesnesitelné horko, ale na pořízení drahé klimatizace nemáte dost financí? Nezoufejte, byt lze ochladit i bez ní. Musíte jen vědět, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Horko v některých bytech bývá nesnesitelné / Depositphotos

I když už dnes nejsou klimatizační jednotky jen výdobytkem těch nejbohatších lidí, stále jde o nemalou investici, kterou si ne každý může dovolit. Jenže co dělat, když sluneční paprsky promění váš v byt v rozpálenou pec, ve které se dá existovat jen horko těžko? Zkuste si osvojit několik návyků, díky kterým budete mít v bytě chladněji i bez klimatizace.

Nepusťte teplo dovnitř

Otevřít okna dokořán a nechat proudit horký vzduch do bytu ve dne v noci je největší chyba. Zatímco v zimě se snažíte teplo v bytě udržet, v létě byste se měli naučit, jak zabránit jeho přebytku. Základem je kvalitní tepelná izolace, která brání úniku tepla ven i prostupu tepla dovnitř. Při stavbě domu se stále častěji používají tzv. nízkoemisivní skla s vylepšenými tepelně-izolačními vlastnostmi. Řešením jsou také protisluneční fólie, které se lepí na okna. Tyy mimo jiné zadrží minimálně 98 % škodlivého UV záření.

Naučte se správně větrat

Pokud vedra trvají několik dní jdoucích po sobě, dům se prohřeje zvenku i zevnitř, včetně samotných zdí. To je pak v podstatě nemožné vyvětrat během dne. Proto se doporučuje větrat pouze v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, kdy už venku není nesnesitelné horko. Nejstudenější vzduch je venku přibližně kolem 4. hodiny ráno, je proto vhodné větrat především během noci. Ideální je také řízený průvan napříč celým bytem nebo domem s využitím nejchladnější místnosti, která přesune chladný vzduch do místnosti v níž potřebujete vzduch ochladit.

Zatáhněte závěsy

Největší plochou, která pouští do místnosti nejvíce tepla, jsou okna. Ta navíc vytvářejí skleníkový efekt. Před sluncem vás ochrání těžké a tmavé závěsy, v ideálním případě žaluzie a rolety, které letní žár dovnitř nepustí. Díky tomu zůstanou teploty o něco nižší než venku. Pokud máte žaluzie, doplňte je závěsy a máte vyhráno. Doma si vytvoříte příjemný stín. Pamatujte, že závěsy by měly být vyrobené z husté tkaniny, která lépe pohltí nápory horka. Nejvhodnějším řešením však bývá clonění z venkovní strany, aby se slunce nedostalo k prohřívání skrz skleněnou plochu.

Pořiďte si ventilátor

Velkým pomocníkem při vysokých letních teplotách jsou podlahové, stropní či stolní ventilátory a větráky, s jejichž pomocí v bytě konečně rozproudíte vzduch. Nejefektivnější jsou velké stropní ventilátory, které dokáží ochladit vzduch v celé místnosti. Pokud před větrák navíc postavíte láhev se zamrzlou vodou (sklenici s kostkami ledu apod.), docílíte příjemného ochlazení rozpáleného vzduchu.

Použijte rozprašovač

Mezi účinné praktiky patří rozprašovač naplněný studenou, ideálně v mrazáku vychlazenou vodou. Vodu rozprašte na záclony, na závěsy i uvnitř místnosti. Do místnosti tak bude procházet z venku lehce ochlazený vzduch. Nebo namočte prostěradla či osušky do studené vody a přehoďte je přes okna.

Napusťte studenou vody do vany

Pomoci dokáže také vana a dřez naplněný ledovou vodou. Voda se v horku začne odpařovat a ve vašem bytě se bude opět volněji dýchat.

Zkuste ledovou klimatizaci

Nejvíce tepla v sobě udržují silné zdi. Vezměte sklenice, vázy a misky a naplňte je kostkami ledu. Ty pak rozmístěte podél stěn. Budete překvapení, jak se vzduch v místnosti ochladí a vy pocítíte úlevu.

Pozor na světlíky

Dalšími místy, která mohou vpouštět horko do místnosti, jsou světlíky a světlovody bez izolace. Světlíky v podstatě fungují podobně jako okna. Světlovody pak přivádějí světlo do místnosti pomocí potrubí. Jak u světlíků, tak především u světlovodů je důležitá správně provedená izolace, která pomáhá přívod horka eliminovat. Pokud si klimatizaci přeci jen pořídíte, zjistěte v našem článku, jak ji v místnosti správně nastavit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu