Ohniště sluší nejen venkovským, ale i moderním zahradám. Můžete si jej snadno vytvořit

Zahrada 29. června 2020 | 16:12 — Helena Malá
Pokud máte na zahradě prostor, určitě byste měli zvážit vybudování ohniště. Oheň totiž člověka provází už od pradávna. V posledních letech sice klasická ohniště vytlačují moderní grily, ale stále mají dostatek příznivců.
Další 3 fotografie v galerii
Otevřené ohniště má své jedinečné kouzlo / Depositphotos

Pokud máte ohniště spojené jen s nějakou trampskou osadou, měli byste své představy přehodnotit. Ohniště totiž může skvěle zapadnout nejen do venkovské zahrady, ale i moderní, která se nese v minimalistickém duchu. Musíte se jen rozhodnout, zda zvolíte klasické pevné ohniště, nebo raději přenosné, které si můžete na zahradě přenášet podle potřeby z místa na místo.

Bezpečnost na prvním místě

Aby ohniště dělalo opravdu jenom radost, je třeba počítat s riziky, které otevřený oheň představuje. V první řadě jde o kouř. Kvůli kouři je dobré umístit ohniště dostatečně daleko od domu. Na druhou stranu vše potřebné, co budete k opékání či grilování potřebovat, by mělo být po ruce.

Pevné ohniště má mít na zahradě takové místo, aby nedošlo k tomu, že bude někoho obtěžovat či přímo ohrožovat kouř ohně. Je také nutné minimalizovat riziko vznícení hořlavých předmětů, například zahradních židlí. Z bezpečnostního hlediska není dobré ohniště umisťovat ani pod stromy s převislými větvemi. Místo pro ohniště však nevybírejte jen s ohledem na bezpečnost lidí, žár ohně může totiž poškodit i vzrostlé rostliny, proto by od nich měl být oheň co nejdál.

Tvar a velikost ohniště

Dříve byla k vidění hlavně kulatá ohnniště, tento tvar ale rozhodně není nutností. Dobře vypadají i ohniště ve tvaru čtverce, obdélníku či oválu, záleží to čistě na vás.

Ideální prostor pro ohniště bude mít v průměru 3 až 4 metry. Vyhraďte si proto dostatek volného prostoru bez hořlavých předmětů. Pokud budete mít v blízkosti zdroj vody pro případ nějaké nehody, tím lépe.

Celkový vzhled zahrady

Ať už zvolíte jakýkoliv tvar ohniště, mělo by svým stylem i materiálem odpovídat stylu vaší zahrady. Nejčastěji lidé staví ohniště z cihel, kamení nebo betonu. Pamatujte také na to, že velikost ohniště by měla korespondovat s velikostí prostoru. Obří ohniště na malém dvorku moc harmonicky vypadat nebude. 

Pohodu u ohně však nezaručí jenom samotné ohniště. Chybět by nemělo ani pohodlné posezení. Ideální jsou sedátka z přírodních materiálů, například dřevěná sedátka ze špalků nebo celé dřevěné trámy.

Přenosné ohniště

Pokud nechcete ohništi věnovat jedno konkrétní pevné místo, pořiďte si ohniště mobilní. Je praktické, neboť nevyžaduje žádné přizpůsobení terénu ani nezanechává stopy. Dá se jednoduše uklidit a přenést. Přenosné ohniště bývá nejčastěji kovářským dílem z ocele nebo litiny. Nezřídka bývá osazeno nožkami a madly pro snadnější přenášení. Méně často natrefíte i na stylová ohniště z betonu nebo imitace kamene.

Ta lepší přenosná ohniště disponují také mřížkou a víkem, které ohniště chrání před deštěm, ale umožňuje i bezpečné uhašení ohně. O tom, jak ze starých cihel nebo tvárnic vyrobit zajímavou policovou stěnu do interiéru, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu