Kvalita spánku závisí i na čistém povlečení. Je třeba vědět, jak ložní prádlo často prát a na kolik stupňů

Dům 02. července 2020 | 13:15 — Helena Malá
Kvalita spánku nezávisí jen na dobré posteli, matraci nebo roštu, ale i povlečení. Ať už zvolíte jakýkoliv materiál, musíte ložní prádlo pravidelně a hlavně správně prát. Poradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Ložní prádlo je třeba prát alespoň jednou či dvakrát do měsíce / Depositphotos

V nadýchaném a voňavém povlečení se spí podstatně lépe. A to nejen pocitově. Mít čisté ložní prádlo je důležité především z hlediska hygienického. Praním se snižuje výskyt roztočů, ty hubí teploty kolem 60 °C.

Alespoň jednou měsíčně

Praní povlečení by se mělo provádět minimálně jednou, spíše dvakrát do měsíce. V opačném případě dochází k výraznému nárůstu mikrobů a roztočů, jejichž přítomnost v povlečení má za následek negativní vliv na naše zdraví.

Při nákupu nového povlečení jej odborníci doporučují před prvním použitím vyprat na 40 °C. Aby se lépe zachovala barva povlaků, je vhodné je prát obrácené naruby. Ideální je prát všechny části ložního kompletu společně, po čase budou vypadat stejně. Vhodnější je sušit povlečení na šňůrách než v sušičce, prádlo se tak nepomačká a lépe se žehlí. Pračku rozhodně nepřeplňujte. A vždy dodržujte pokyny od výrobce, které jsou uvedené na etiketě.

Každý materiál žádá něco jiného

Pokud si kladete otázku, jak správně prát povlečení, je třeba si uvědomit, že v prvé řadě záleží na materiálu, ze kterého je povlečení vyrobeno. Jinak se pere bavlněné povlečení, jinak třeba krep nebo satén. V tomto případě jsou nejlepším pomocníkem všité štítky s pracími symboly, které také jednoznačně určují, zda je možné výrobek žehlit či sušit a na jakou teplotu, způsob praní, jestli je možné použít chemické čištění apod. V zásadě také platí, že čím vyšší gramáž materiálu, tím hustší osnova a tím také více povlečení vydrží, hlavně co se týče mechanického namáhání. 

Bavlněné povlečení

Ložní prádlo z bavlny vás příjemně překvapí svou hebkostí a hřejivostí materiálu. Bavlněné povlečení můžete prát při vyšších teplotách, ale bohatě bude stačit prát tento materiál při 60 °C, kdy jsou spolehlivě zničeni všichni roztoči. Díky následnému žehlení dochází k zesílení hygienických vlastností. Přesto zůstává materiál velmi jemný a prodyšný.

Krepové povlečení

Velmi oblíbeným materiálem použitým při výrobě povlečení je krep, nemusí se žehlit a díky tomu je jeho údržba velmi jednoduchá. Krepové povlečení je vyrobeno z upravené bavlny, která se doporučuje prát při nižších teplotách (40 až 60 °C) a s dostatkem místa v pračce, aby se nepotrhalo. Ze stejného důvodu ho pak také odstřeďujte při malých otáčkách.

Saténové povlečení z polyesteru

Saténové povlečení se vyznačuje vysokým leskem a hebkostí. Klouzavý polyesterový materiál vás v létě příjemně ochladí. Zimomřivým lidem nejspíše nebude vyhovovat, protože v zimě spíše studí. Ložní saténové prádlo prádlo z polyesteru perte při nižších teplotách kolem 40 °C. Satén se nedoporučuje sušit v sušičce, protože materiál je náchylný k poškození. Povlečení není nutné žehlit.

Saténové povlečení z bavlny

Oproti saténovému povlečení z polyesteru vás bavlněné saténové povlečení zahřeje také během chladných zimních měsíců. Můžete ho prát na vyšší teploty kolem 50 až 60 °C. Ložní prádlo z bavlněného saténu je nemačkavé, tudíž se obejdete bez žehličky.

Povlečení z mikrovlákna

Povlečení z mikrovlákna je vyrobeno z umělých vláken (100% polyester) a díky tomu se jeho použití doporučuje především pro alergiky. Oceníte u něj jeho snadnou údržbu. Ložní prádlo z mikrovlákna můžete prát až na 60 °C, rychle schne a nemusíte ho žehlit. Mikrovlákno si dlouhodobě udržuje svou pevnost, prodyšnost, savost a odolnost proti žmolkování.

Povlečení z mikroflanelu

Mikroflanel je hřejivý materiál, který je velmi příjemný na dotek. Povlečení z mikroflanelu perte naruby na 40 °C. Rychle schne a není ho třeba žehlit. Při častém praní se nemusíte bát, že by mikrfolanelové povlečení pouštělo vlákna nebo se na něm tovřily žmolky. Stejně tak povlečení neztrácí barvu ani tvar. Ložní prádlo z tohoto materiá lu je vhodné pro alergiky.

Prostěradla z froté

Froté prostěradla se nejlépe vyperou při teplotě 40 až 60 °C. Z hygienických důvodů je ovšem lepší nastavit teplotu vyšší. Froté prostěradlo lze sušit v sušičce, maximálně však na 70 °C. Nemusí se žehlit. Velkou výhodou je vysoká savost, prodyšnost a pružnost.

Prostěradla jersey

Mezi oblíbené materiály prostěradel patří jersey, protože je velmi jemný a lze ho napnout. Samotné praní jersey materiálu se odvíjí od množství příměsí v látce. Na štítku výrobce byste měli najít doporučenou teplotu pro praní. Teploty se pohybují od 40 °C do 60 °C. Sušení v sušičce se doporučuje na střední stupeň. O tom, jak si usnadnit žehlení povlečení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu