Z PET láhví se dají vyrobit praktické a zároveň hezké věci do bytu i na zahradu

Ostatní 03. července 2020 | 08:50 — Helena Malá
Produkce PET láhví je obrovská a plastový odpad čím dál více zamořuje svět. Pokud tedy máte doma nějaké láhve od vody či limonád, zkuste udělat něco pro přírodu a jednoduše je zrecyklujte tím, že z nich vytvoříte další věci k užívání. Budete překvapeni, co vše lze z PET láhví udělat.
Dalších 5 fotografií v galerii
Z PET láhví se dají vykouzlit hezké a praktické věci / Depositphotos

Co se PET láhví týče, podle společnosti Euromonitor International se před 13 lety vyrobilo 300 miliard láhví za rok. V roce 2016 to bylo 480 miliard láhví. Alarmující také je, že šest nejvýznamnějších výrobců PET láhví využívá na výrobu pouze 6,6 % recyklovaných surovin. Zkuste proto vdechnout prázdným PET láhvím nový život. Uvidíte, že nejde o nic složitého.

Krabička na drobnosti

Vytvořit si malou krabičku na drobnosti zvládne každý. Stačí uříznout ze dvou láhví spodní části a spojit je zipem. Ten můžete k plastu přilepit lepidlem, ale pokud máte měkčí materiál, zvládnete jej i prošít jehlou a nití.

Pouzdro na psací potřeby

Postupujte stejně jako v prvním případě, jen jednu část PET láhve uřízněte delší, aby se vám do ní pohodlně vešly i větší pastelky či další psací potřeby. Jak můžete vidět ve fotogalerii pod článkem, zip lze na PET láhev nalepit jak z vnější, tak i vnitřní strany. Záleží tedy čistě na vás, kterou variantu zvolíte.

Okrasný závěs

Z PET láhví lze vytvořit také hezký kytičkový závěs, který můžete mít kdekoliv v bytě, ale i na zahradě. Stačí odstřihnout spodní část PET láhve a z plastického dna vystřihnout tvar kytky. Až budete mít těchto kytiček dostatečné množství, udělejte do každé malou dírku a navlečte je na silon v rozestupech jednu za druhou. Jednotlivá silonová vlákna s kytičkami pak připevněte třeba na kus dřevěné latě a závěs je hotový. Stačí mu najít nejlepší místo.

Stojan na šperky

Jestliže rádi nosíte různé prsteny, řetízky či náramky, určitě se vám sejde praktický stojan na šperky. Nemusíte za něj utrácet peníze, stačí vám pár PET láhví, závitová tyč a několik matiček s podložkami. Z PET láhví si opět uřízněte spodní části, budou pak tvořit misky. Každá může být trochu jinak hluboká, některou můžete uřezat rovně, jinou třeba do vlnky. Doprostřed každé misky vyvrtejte dírku o průměru závitové tyče. První plastovou misku otočte řezem dolů a pomocí matičky a podložky ji připevněte k závitové tyči. Pak stejným způsobem vytvořte další patra. Díky stojanu budete mít své poklady přehledně po ruce. O tom, jak z PET láhví vyrobit koště nebo květináče, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu