Vyrobte si z rajčatových listů postřik proti mšicím. Snadný a velmi účinný

Zahrada 05. srpna 2020 | 09:27 — Helena Malá
V těchto dnech lidem na zahrádkách či balkonech dozrávají rajčata, mnozí ve snaze získat větší a kvalitnější úrodu zaštipují listy. Ty pak obvykle končí v kompostu nebo kontejneru na bioodpad. Je to ale škoda, dají se totiž ještě využít.
Další 3 fotografie v galerii
Rajčatové listy obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz včetně mšic / Pixabay

Zaštipování rajčat není složité. Stačí rukou vylomit každý boční výhon, který se objeví za listem. Obvykle roste uprostřed v úžlabině mezi dvěma silnějšími výhony.

Mnozí lidé také odstraňují spodní listy pod dozrávajícími plody, aby se k nim lépe dostalo slunce a rychleji dozrály. Odborníci ale upozorňují na to, že úplně bez listů být rajče nemůže. Listy totiž fotosyntézou vytvářejí všechny látky, které následně prostoupí i do plodů. Rostliny bez listů pak sice mají velké a zralé plody, ale jsou bez výrazné chuti, která je pro domácí rajčata tak typická.

Ať už rajčata jen zaštipujete, nebo i otrháváte spodní listy, zkuste je dál využít. Dá se z nich totiž vytvořit velmi účinný postřik proti mšicím.

Mšice milují mladé rostlinky

Mšice patří k nejběžnějším škůdcům v zahradách. Vysávají šťávu z listů stromů, keřů i dalších květin. Jejich řádění nakonec vede k úhynu napadených rostlin.

Mšic existuje několik druhů. Některé napadají jen jeden jediný ovocný druh, jiné si zgustnou na více druzích zeleně. Každopádně nejvíce milují mladé části rostlin, které jsou nejšťavnatější. Pokud jim co nejdříve nevyhlásíte válku, mohou vám vaše rostliny i zcela zničit. Velmi dobře dokáže mšice zlikvidovat právě postřik z rajčatových listů.

Postřik z rajčatových listů

Listy z rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, a to včetně mšic. Příprava postřiku z rajčatových listů není nijak složitá.

Co budete potřebovat

  • 80 g rajčatových listů 
  • litr vody
  • trochu mýdla
  • láhev s rozprašovačem

Jak na to

Rajčatové listy posekejte nebo pokrájejte na menší kousky a namočte je do litru vody, ideálně přes noc. Ráno vše sceďte a výluh přelijte do láhve s rozprašovačem. Kdo chce, může ještě do výluhu přidat trochu nastrouhného mýdla.

Pokud by byl postřik z rajčatových listů na mšice krátký, můžete si připravit silnější postřik z kopřivy, heřmánku nebo vratiče. Těchto bylin stačí dát do litru vody jen 50 g, jinak je postup stejný. Mšice vám pomohou zlikvidovat také škvoři, jak jsme psali zde.

Dobrý tip

Mšice nenapadají jen rostliny venku na zahradě, ale i pokojovky. I na ně lze použít postřik z rajčatových listů, ale existuje jeden jednoduchý tip, jak své rostliny před mšicemi uchránit. Jednoduše do květináče zapíchněte sirku. Zápalka totiž obsahuje síru, kterou mšice nesnášejí. Každé rostlině, ze které síru ucítí, se pak vyhnou širokým obloukem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu