Vyžeňte pavouky z vašeho domu. Zaručené tipy, po kterých se dají sami na ústup

Dům 07. srpna 2020 | 08:02 — Anna Novotná
Pavouci jsou sice užiteční, umí se snadno vypořádat s mouchami a dalším obtížným hmyzem, ale ne každý je z pavouků v domě nadšený. Do našich obydlí se stěhují průběžně po celý rok. I když se snažíte dům či byt pravidelně uklízet, čas od času se v některém z nevymetených koutů usadí pavouk. Jak vyhnat pavouky z domu a přitom nezabíjet?
Další 4 fotografie v galerii
Pavouků se nemusíte zbavovat drasticky, jde to i mírumilovně / JumpStory

Potkat pavouka, který na vás vyleze z vany nebo z postele, může být pro někoho doslova noční můrou. Nemusíte se jich zbavovat tím nejdrsnějším způsobem, jde to i mírumilovně.

Každý ochránce a milovník přírody vám řekne, že praštit ho bačkorou a na lopatce hodit do smetí moc humánní způsob není. Nejlepší je udělat vše pro to, aby se pavouci vašemu bytu či domu vyhnuli sami velkým obloukem. Nabízíme vám 10 ekologických rad, třeba některá z nich zabere i ve vaší domácnosti.

Mátový esenciální olej 

Před nechtěnou návštěvou vás ochrání máta. Pavouky totiž údajně odpuzuje. Jednoduše naplňte rozprašovač mátovým esenciálním olejem a vodou a rozstříkejte tekutinu po domě. Získáte jak protipavoučí ochranu, tak příjemně vonící příbytek. Pokud nemáte rádi vůni máty, vyzkoušejte eukalyptus nebo tea tree oil.

Všestranný ocet

Že je ocet všestranným pomocníkem, ví asi každá hospodyňka. Že se ale dá použít i jako pavoučí repelent, možná už tolik lidí neví. Spolu s vodou ho slijte do rozprašovače obdobně jako ve výše zmíněném případě s mátou a směsí postříkejte veškeré praskliny a skuliny kolem domu.

Tabák

Rozsypávat si tabák po celém domě může být sice finančně docela nákladné, ale zato účinné řešení proti nechtěným pavoučím průzkumníkům. Tabák lze také smíchat s vodou v rozprašovači a vzniklým výluhem pak obydlí vystříkat.

Skořice

Provoňte dům skořicí. Zapalte si doma skořicovou vonnou svíčku nebo skořicový olej. Pavouci vůni skořice nesnášejí, takže by se měli vašemu domu vyhýbat.

Pes či kočka si s pavouky poradí

Máte doma kočku, případně aktivního pejska? Chlupatí zvířecí přátelé jistě procházejícího pavouka nenechají v klidu a proženou ho tak, že si příští cestu skrz váš pokoj dvakrát rozmyslí.

Na prvním místě čistota

Některých druhů pavouků se můžete dokonce vyvarovat tím, že jim nevytvoříte vhodné podmínky pro žití, například nebudete u domu nechávat kopy spadaného listí, tlející posekanou trávu, dřevěné piliny či kůru apod. Pavouci tak přijdou o potenciální bydliště a vy o možnou nevhodnou bezobratlou návštěvu.

Síla citrusů

Je všeobecně známo, že stejně jako mátu nebo ocet nesnesou pavouci ani citrusy. Stačí jen potřít místa, kde se nohatí živočichové často pohybují, čerstvou citronovou kůrou. Určitě nevynechejte parapety a podlahové lišty. Pomoci může dokonce lešticí prostředek s vůní citrusů.

Cedrové dřevo

Další ze způsobů, který by mohl pavouky rychle odradit, je cedrové dřevo. Zkuste si po obvodu domu udělat posyp cedrovou mulčovací kůrou a poté sledujte, kolik pavouků se vám do vnitřních prostor (ne)dostane. Šuplíky a skříně pak ochrání cedrové špalíčky nebo piliny.

Kaštany

Umístění kaštanů  na okenní parapety může být nejen pěknou ozdobou, která zútulní vaše bydlení, ale taky udrží pavouky dál. Stejný účinek mají údajně i plody u nás ne příliš známého stromu maklury oranžové.

Rajčatové listy

Vůně z listů rajčete je další věc, kterou pavouci v domě nemohou snést. Pokud pěstujete rajčata, stačí natrhat pár lístků a rozmístit je po vašem domově. Psali jsme také: Rybenky doma nikdo nechce. Málokdo totiž ví, že jsou pro nás i užitečné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu