Jak pejskovi posílit imunitu. Obzvláště v těchto dnech je to důležité

Mazlíčci 09. října 2020 | 10:30 — Helena Malá
Nejen lidem prospěje posílení obranyschopnosti, také vaši čtyřnozí miláčkové se budou cítit lépe, když budou mít silnější imunitu. Poradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
I psí imunitu je třeba občas posílit / Depositphotos

Na imunitu má vliv mnoho faktorů, a to jak v případě člověka, tak psa. Pokud tedy chcete, aby váš chlupáč nebyl náchylný k různým nemocem, je třeba řešit problém kmplexně. Jen speciální preparáty totiž nepomohou. Jak tedy udržet psa v dobré kondici?

Dostatek pohybu

Je to podobné jako u lidí, pokud má pes dostatek pohybu, má to pozitivní vliv i na jeho imunitu. Choďte s ním proto často na procházky, hrajte si s ním a také mu dopřejte kontakt s jinými psy. I to je totiž důležité. Pokud pes žije osaměle bez kontaktu s jinými zvířaty, je jeho obranyschopnost oslabená a pes je daleko náchylnější vůči různým choroboplodným zárodkům a infekcím.

Zbavte jej stresu

Také stres má negativní vliv na imunitu. V organismu vystresovaného psa se vylučují kortikosteroidy, které funkce imunitního systému vyloženě potlačují. Psa mohou vykolejit například náhlé změny denního režimu, příchod dítěte či nového zvířete do rodiny, nadměrný hluk a podobně. Některým stresovým faktorům se nevyhnete, jiné můžete ovlivnit.  U každého zvířete se stres projevuje jinak, někteří psi odmítají žrát, další mají problém spát, jiní jsou agresivní nebo se mají tendenci schovávat před světem. Každopádně pokud se chování pejska změní, raději se poraďte s veterinářem, může vašemu čtyřnohému kamarádovi pomoci.

Hlíva ústřičná

I když se o psa vzorně staráte, mohou přijít situace, kdy je potřeba zvířeti dodat něco navíc. Třeba po nemoci, zvýšené fyzické zátěži nebo kdykoliv jindy, kdy něco ohrožuje zdraví vašeho psa. V takovém případě může pomoci třeba hlíva ústřičná. Obsahuje přírodní imunostimulátor betaglukan, díky kterému je hlíva velmi účinná. Můžete ji podat psům i kočkám, a to i dlouhodobě. Hlívu lze zvířatům aplikovat třeba v podobě sirupu. Dokáže posílit obranyschopnost, je vhodná po opakovaných infekčních onemocněních, ale dokáže podpořit i hojenní ran. V období zvýšené psychické či fyzické zátěže je k nezaplacení.

Řasa spirulina

O sladkovodní řase spirulině jste možná slyšeli v souvislosti s jejím pozitivním vlivem na lidské zdraví. Pomáhá ale i psům. Potlačuje například zápach z tlamy a tlumí plynatost. Výrazně podporuje přirozenou imunitu, je to silný antioxidant. Taky podporuje dobré trávení a pomáhá při podvýživě i obezitě. Urychluje rekonvalescenci po nemoci a operacích a usnadňuje hojení ran, snižuje také riziko zánětu. O tom, jak psa odnaučit rozkousávat doma vaše věci či nábytek, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu