Jak správně sázet cibuloviny, aby vám zahrada na jaře krásně rozkvetla

Zahrada 24. října 2020 | 11:00 — Klára Sanders
Pokud chcete mít na jaře krásně rozkvetlou zahradu, je ten správný čas na výsadbu drobných jarních cibulovin. Podzimní práce se vám po zimě odmění záplavou krásných květin.
Dalších 5 fotografií v galerii
Cibuloviny, které kvetou na jaře, je ideální sázet, když se teplota pohybuje pod 10 °C / Pexels

Cibuloviny, které kvetou na jaře, je nejlepší sázet od poloviny září do pozdního prosince. Ideální je, když se teplota pohybuje pod 10 °C. Odměnou pro vás bude pohled na rozkvetlé plochy cibulovin, při kterém se vám na jaře zatají dech. Výborně vypadá jak jednodruhová plocha, tak i mix několika cibulovin.

Když se dobře zamyslíte nad správným výběrem, můžete výrazně prodloužit dobu kvetení. Na výběr máte z nepřeberného množství od únorových talovínů v barvě žluté přes březnové sněženky a modré nebo bílé ladoňky až po květnové pastelově růžové, modré a bílé ladoňky španělské. Záleží jen na vás, jaký design svému zahradnímu koberci dáte.

Jak správně cibuloviny sázet

Zdravé nepoškozené cibulky sázejte v tuto dobu v množství minimálně 30 kusů na metr čtvereční do hloubky odpovídající dvojnásobku cibule.

Ladoňky, sněženky, sasanky a talovíny se hodí vysadit do živné kypré půdy v podrostu opadavých stromů či keřů. Můžete je vysadit i do trávníku, ale pak jej sečte až ve chvíli, kdy cibuloviny zatáhnou, abyste je nepřipravili o semena či listy, jež poskytnou výživu pro další zdárné kvetení v následujícím roce.

Krokusy, kosatečky a tulipány pozdní i skalní mají rády plně osluněná stanoviště s propustnou půdou. Výborně se tedy hodí do skalek nebo štěrkových suchomilných záhonů, kde budou bezesporu patřit k prvním květům, které vaši skalku nebo záhon rozzáří. Nemluvě o tom, že se stanou první pastvou pro včeličky.

Co lze zasadit v říjnu

Cibuloviny se sadí zhruba od srpna, ale i v říjnu a listopadu ještě můžete řadu jarních cibulovin zasadit do země.

Tulipány

Tulipány je vhodné vysazovat zhruba v druhé půli září, v teplých oblastech ale i koncem října.

Cibulkám tulipánů se daří ve středně těžké půdě, ale snese i lehčí. Před sadbou by však měla být vyhnojená kvalitním kompostem, smíchaným s cereritem nebo NPK (na metr čtvereční přidáme asi 10 dkg umělých hnojiv). Hloubka výsadby by měla být 10 až 12 cm. Vyberte pro ně slunné místo s živnou, středně těžkou a vlhkou zeminou.

Hyacinty

Na slunná místa a do podobné půdy, jako je tomu u tulipánů, lze sadit i hyacinty. Pouze s tím rozdílem, že je do země vkládáme nejdříve v polovině října. Některé cibule mohou mít na obvodu ještě dceřiné cibule, které na mateřské vyrostly v době uskladnění.

Neloupejte je a vkládejte do půdy pevně spojené s mateřskou cibulí. Hloubka by neměla být menší než 10 centimetrů, ale v místech s většími mrazy klidně zasaďte i 15 centimetrů hluboko. Doporučená vzdálenost cibulek by v zemi měla být 20 cm od sebe.

Před mrazy chraňte hyacinty pokrývkou z posečené trávy nebo z listí. Výživu dodávejte v podobném složení a množství jako u tulipánů. Pokud je suchý podzim, zasazené cibule zalévejte. Hyacintům se bude dařit v živné, propustné půdě, na slunném stanovišti až polostínu.

Kosatce

V říjnu lze sadit i kosatec Danfordové, síťkovaný i holandský. Kosatec Danfordové miluje suché a výhřevné půdy a nesmí být v přemokřených půdách. Dobře mu udělá slunné stanoviště. Dejte ale pozor - často u něj dochází k tomu, že se cibule rozpadají v drobné cibulky, které v následujících letech tvoří pouze listy a nekvetou. Cibulky je proto nutné dopěstovat do květuschopné velikosti, což trvá 2–3 roky. Jednou možností, jak předejít periodicitě v kvetení, je vysazovat současně cibule různého stáří. Také se doporučuje hluboká výsadba, která omezuje tvorbu malých cibulek.

Kosatec síťkovaný se hodí se do skalek, k pěšinkám a k domům. Kvete mezi prvními na jaře a tudíž by měl být dobře vidět. Snese plné slunce až polostín a daří se mu v propustné půdě.

Kosatec holandský kvete v červnu až červenci a vyhovuje mu slunné a teplé místo. Uplatní se ve skupině teplomilných cibulovin. Co se týká nároků na půdu, má rád propustnou a humózní zeminu.

Triteleia

Tato severoamerická cibulovina má krásné modrofialové květy, jimiž připomíná kalokvět. Není zcela mrazuvzdorná a pěstovat venku se dá pouze v teplých vinařských oblastech. Snese plné slunce až polostín a je vhodné ho zasadit do propustné humózní půdy. Kvete v dubnu až květnu.

Pěknosemenec

Takzvané motýlí tulipány jsou stepní rostliny ze Severní Ameriky, milují proto sucho a slunce. Pro zdárné přezimování v záhonu se musejí přikrýt rašelinou a také fólií, aby byly v suchu a nevymrzly. V létě se za to odvděčí velmi jemnými lodyhami s nádhernými zvonkovitými květy. Nejlépe se mu povede v propustné písčité půdě. Psali jsme také: Pokud vaše astry kvetou méně než obvykle, nezoufejte. Často stačí maličkost a problém je vyřešen

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu