Podzimní řez pomůže růžím lépe přečkat zimu. Nesmíte to ale přehnat, ať královnám zahrady neublížíte

Zahrada 28. října 2020 | 13:34 — Helena Malá
Pokud chcete, aby i v příštím roce byly vaše růže obsypané květy, je třeba jim teď na podzim dopřát náležitou péči. Jde o takzvaný podzimní řez a také ošetření proti černé skvrnitosti.
Další 3 fotografie v galerii
Na podzim je třeba růžím dopřát patřičnou péči / Pixaby

Přelom října a listopadu je ideální čas na přípravu růží na zimu. Nejdříve zkontrolujte, zda vaše krásky nenapadla černá skvrnitost. Je to typická podzimní nemoc růží. Poznáte ji snadno. Na horní straně listů vznikají podle odrůdy hnědočerné, černofialové až černé skvrny různých tvarů. Z malých teček se postupně stávají větší fleky. Zelená barva listu se velice rychle změní a listy žloutnou a schnou.

Černá skvrnitost

Jakmile výskyt černé skvrnitosti zjistíte, ihned se pusťte do ošetření rostlin. Když totiž péči zanedbáte, zasáhne houbové onemocnění také stonek, větvičky i samotný květ. Navíc napadené a neošetřené růže jsou oslabené a nemusejí přečkat zimu. A pokud ji přečkají, pokvetou vám příští rok podstatně méně, což určitě nechcete. Přípravků na ošetření růží proti černé skvrnitosti existuje celá řada a s výběrem vám určitě rádi poradí v každém zahradnictví.

Podzimní řez

Na podzim je třeba také růže sestříhat, aby lépe přečkaly zimu. S řezem to ale nesmíte nijak přehánět, větší řez růží vás totiž bude čekat až na jaře. Obzvláště velkokvěté růže určitě nesmíte řezat příliš nakrátko. Hrozí totiž, že jinak přes zimu zmrznou.

Podzimní řez se od jarního v mnohém liší. Ideálně by měl být v rozmezí mezi pátým a osmým očkem, ve vzdálenosti zhruba centimetru až dvou od něj. Ale stále ve stejném směru, tedy ven. Kdybyste růži řezali opačně, došlo by k zahuštění keře, což není žádoucí. Očko je místo, odkud roste větvička s lístky. Skalkové růže můžete nechat být, řez provádějte pouze na těch keříkových. Držte se také pravidla co nejméně řezat pouze jednou kvetoucí růže, jinak si zničíte pupeny z předešlého roku.

Zakrýt chvojím

Poslední, co můžete pro své růže na podzim udělat, je ochránit je před mrazy. Zakryjte je proto chvojím a nebo k nim ještě navíc přihrňte zeminu. Měla by být zakryta první očka. Vzácné a choulostivé růže můžete také zabalit do prodyšné geotextilie. To samé platí u stromkových růží. Mladé a ohebné rostlinky, které ještě nemají dřevitý kmínek, můžete pomalu ohnout a větvičky zahrabat do země. U vzrostlých a pevných stromků obalte větvičky růží geotextilií. O tom, jak růže ošetřit pomocí ingrediencí, které máte běžně doma, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu