Blíží se čas na výsadbu česneku. Klidně jej ale můžete pěstovat i doma v PET láhvi, a to po celý rok

Zahrada 20. listopadu 2020 | 08:27 — Helena Malá
Už brzy přijde ten správný čas na výsadbu česneku. Pranostiky sice radí, sázet česnek na svatého Havla, což je 16. října, ve skutečnosti je ale lepší s výsadbou počkat a nic neuspěchat. Klíčová je totiž teplota půdy, která by měla klesnout pod 9 °C. Jen tak máte jistotu, že česnek zakoření a nezačne rašit ještě před zimou.
Další 3 fotografie v galerii
V listopadu přichází čas na výsadbu česneku / Depositphotos

Obecně se dá říct, že čím později česnek zasadíte, tím lépe. Obvykle je správný čas na konci listopadu či začátkem prosince. Pokud to nezvládnete, můžete ještě provést jarní výsadbu česneku, a to v době od konce března do konce května. Podzimní výsadbu ale drtivá většina zahrádkářů považuje za vhodnější.

Proč se vyplatí počkat

Důvodů, proč s výsadbou česneku vyčkat až do konce listopadu či počátku prosince, je hned několik. Jak už jsme řekli, když česnek vysadíte příliš brzy, začne předčasně rašit, což je nežádoucí. Pozdní sadbou ale také předejdete napadení nebezpečnou houbovou chorobou – fusariem.

Česneková sadba není běžný česnek z obchodu

Vyvarujte se také jedné ze začátečnických chyb a rozhodně do země nedávejte stroužky česneku, který jste zakoupili v supermarketu v oddělení ovoce a zeleniny. Sice ušetříte, ale výsledek za to rozhodně nebude stát. Pořiďte si certifikovanou sadbu.

Sadbový česnek sice může být až třikrát dražší než běžný konzumní, ale má to své opodstatnění. Uznaná sadba registrovaných odrůd totiž prochází úřední kontrolou zdravotního stavu. Předejdete tak případným potížím s chorobami. Nezapomeňte si také ověřit, zda vámi vybraný druh sadbového česneku je určen k podzimní výsadbě.

Ozimé odrůdy českého česneku:

  • Anton (nepaličák)
  • Benátčan (nepaličák)
  • Bjetin
  • Brick
  • Dukát
  • Havran
  • Jovan
  • Lukan (nepaličák)

Najděte pro česnek vhodné místo

Česnek vysaďte na dobře prosluněném místě, vyhovuje mu středně těžká až lehčí a dobře propustná půda. Pokud nechcete, aby vás cokoliv zaskočilo, připravte si záhon už přibližně dva týdny před plánovanou výsadbou. Zryjte ho alespoň do hloubky 15 cm, odplevelte a může do půdy zapravit také uleželý kompost. Co se týká hnojiva, česnek nesnáší přímé hnojení organickými hnojivy ani přehnojování dusíkem.

Česnek klidně vysaďte do záhonu, kde před tím byly okurky nebo košťáloviny. Naopak jej nedávejte tam, kde předtím rostla cibule, pórek, hrách, fazole, brambory, rajčata či cibulnaté rostliny a mečíky. Na stejné místo můžete česnek zasadit až nejdříve po 4 až 5 letech.

Namořit, zasadit

Česnek vám mohou napadnout různé houbové choroby. Proto je dobré stroužky před výsadbou namořit. S výběrem mořidla vám poradí v každém zahradnictví. Zdravé a nepoškozené stroužky česneku potom zasaďte do hloubky asi 8 cm. Šířka mezi jednotlivými řádky je vhodná tak 25 až 30 cm, stroužky v řádku nechejte od sebe cca 8 cm. Na sázecí kolík zapomeňte, vyzbrojte se raději malou lopatkou. Po díře kolíkem totiž může pod česnekem zůstat vduchová kapsa a česneku by se pak nevedlo.

Pěstování v PET láhvi

O domácí česnek se nemusejí ochudit ani lidé, kteří zahradu nemají. Česnek si totiž mohou vypěstovat i doma, třeba v PET láhvi. Výhodou tohoto způsobu je, že takto můžete česnek pěstovat prakticky po celý rok.

Pokud se tuto unikátní metodu rozhodnete vyzkoušet, je třeba pravidelně dolévat vodu. Palička česneku totiž musí být permanentně lehce ponořená ve vodě. PET láhev seřízněte těsně pod hrdlem a pak pomocí žehličky zaoblete ostré hrany. Láhev naplňte vodou a do odříznuté části vložte česnek. Jakmile česnek vyžene zelené výhony a uvidíte také kořeny, je čas česnek přesadit do květináče. Každý stroužek zvlášť. O tom, jak cibuli a česnek skladovat, aby byly co nejdéle jako čerstvé, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu